Luna mai aduce la masă o varietate de gusturi, texturi și miresme de primăvară. În mod sigur, verdețurile, fructele proaspete sau deserturile aromate ocupă un loc special în meniul tău din acest anotimp. De aceea, îți propunem să descoperi trei rețete pe care sucul natural le va pune în evidență, atrăgând complimentele oaspeților.
1.Vinegretă cu suc natural din grepfrut
Sursa foto: https://unsplash.com/
Varianta digitală a dicționarului francez Larousse definește vinegreta ca fiind un ,,sos rece, preparat cu oțet, ulei și condimente”. Cel mai frecvent, un astfel de amestec este folosit la salate. Între timp, însă, a ajuns să fie adăugat în preparate din pește, dar utilizat și pentru marinarea cărnii. La fel de ușor a evoluat și tipul sau asocierea ingredientelor sale. Spre exemplu, includerea sucului de citrice într-o vinegretă face preparatul pe care ea îl completează mai răcoritor sau mai ușor de consumat pe o vreme foarte caldă.
Ingrediente:
½ cană suc natural din grepfrut
¼ cană ulei de măsline
2 linguri de miere
1 linguriță de muștar de Dijon
un praf de sare și puțin piper
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele într-un borcan încăpător, al cărui capac se strânge foarte bine.
Agită borcanul 30 de secunde sau până când conținutul devine puțin cremos.
2. Sos preparat cu suc natural din mandarine
Sursa foto: https://www.stephgaudreau.com/zesty-tangerine-sauce/
În general, sosul conferă un plus de savoare foarte multor mâncăruri. Dacă acesta conține citrice, le poate da un gust remarcabil preparatelor din pește sau fructelor de mare. Asta pentru că un sos de citrice bine pregătit este, de pildă, capabil să îmbunătățească aroma unui pește prea uscat sau să transforme peștele într-un fel de mâncare mai prietenos, pentru cei reticenți.
Ingrediente:
1/2 cană suc natural din mandarine
coaja rasă, netratată, de la două mandarine sau portocale
1 linguriță de ghimbir măcinat
1 lingură de unt de cocos
1 praf de sare de mare
Mod de preparare:
Adaugă toate ingredientele într-o crăticioară.
Pune-le să fiarbă la foc mediu, apoi redu focul la mic, până vei rămâne cu doar ¼ cană din lichidul obținut, pentru aproximativ 10 min.
Consistența acestui sos va trebui să fie cât de cât densă.
3. Sorbet de zmeură cu suc natural din portocale
Un lucru mai puțin știut este că acest preparat este prezent în bucătăria lumii încă din Antichitate. În trecut, sorbetul era servit la mese care cuprindeau multe feluri de mâncare. Astfel, oaspeții își puteau curăța bolta palatină, pentru a face ușor transferul între diverse gusturi și texturi. În ziua de astăzi, sorbetul poate constitui fie un antreu, fie un desert lejer. Când vine vorba de prepararea unui sorbet, se aplică principii similare celor pentru înghețată. Cu toate acestea, există câteva diferențe semnificative. Sorbetul are la bază un piure de fructe, nu conține lapte, poate fi îndulcit cu zahăr, sirop sau lichior. Deși a câștigat încrederea gastronomiei mondiale, preparatul este foarte des întâlnit în cultura italiană și obținut din ce oferă natura specifică acestui spațiu: citrice și fructe de pădure.
Ingrediente:
4 căni zmeură proaspătă
1 cană apă
6 linguri sirop de arțar natural
2 linguri din suc natural din portocale
3/4 linguriță din extract de vanilie
Mod de preparare:
Cel mai bine ar fi să prepari sorbetul în prima parte a zilei, pentru a-l savura după ce a devenit suficient de ferm. Scopul nu este să obții un desert la fel de tare ca o înghețată.
Mai întâi, verifică dacă recipientul aparatului pentru înghețată, în care vei face rețeta, a stat la congelator pentru 24 h.
Pune toate ingredientele, cu excepția extractului de vanilie, într-un blender. Lasă aparatul să lucreze, până vei obține o compoziție lichidă. Nu este nevoie să faci pasul acesta de mai multe ori, fiindcă, astfel, amestecul rezultat nu va căpăta finețea ideală.
Ia un castron mare și pune deasupra lui o strecurătoare cu o sită foarte fină.
Cu ajutorul unei linguri sau al unei spatule, amestecă și presează compoziția, pentru a avea siguranța că ai eliminat toate semințele. Dacă este necesar, poți repeta operațiunea cu răbdare. Din când în când, verifică să nu fi rămas lichid nestrecurat pe fundul sitei. Acesta este un pas esențial pentru obținerea unui sorbet cu o textură de calitate.
Folosind un tel, ai grijă să încorporezi complet extractul de vanilie în compoziție.
Înainte de a-l transfera în aparatul pentru înghețată, ține amestecul la frigider, pentru 2 h.
Verifică dacă ai asamblat corect toate elementele aparatului pentru înghețată, apoi toarnă în bolul acestui dispozitiv amestecul care a stat la frigider.
Lasă aparatul să prepare totul, în jur de 25 de minute, până când rezultatul va fi ca un sos cu o textură groasă. Apoi, transferă-l într-un recipient cu capac, pe care să-l depozitezi la congelator, pentru 2-3 h, până vei reuși să formezi din el o cupă asemenea celor de înghețată.
Dacă vei congela compoziția peste noapte, sorbetul s-ar putea întări destul de mult, De aceea, ar fi indicat să îl lași să se decongeleze, înainte de a-l așeza în recipientul pentru servire.
Referințe
https://www.theendlessmeal.com/grapefruit-vinaigrette/
https://www.stephgaudreau.com/zesty-tangerine-sauce/
https://thevegan8.com/raspberry-sorbet/
https://www.masterclass.com/articles/ice-cream-vs-gelato-vs-sherbet-vs-sorbet
https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/vinaigrette/82018