În programul și meniul dedicate Crăciunului, băuturile ocupă mereu un loc special. Cu toată abundența de specialități pentru sezonul festiv de iarnă, mai există băuturi care merită o transformare de sărbătoare. Aspectul și gustul lor deosebit se vor datora unui ingredient secret: sucul natural din fructe.
Astfel, ceaiul, cocktailul nonalcoolic și limonada vor căpăta niște nuanțe de-a dreptul surprinzătoare, la fiecare eveniment din această perioadă.
1. Ceai de Crăciun cu note citrice
Ingrediente
¼ linguriță scorțișoară
¼ linguriță din amestecul preferat de mirodenii măcinate
1 ½ cană de zahăr (poți omite acest pas)
3 sferturi din apa pusă la fiert
½ cană suc de lămâie proaspăt stors
1 cană suc din portocale natural
1 cană suc de ananas
3 pliculețe de ceai, la alegere
Preparare
Pune într-o crăticioară apa, scorțișoara, amestecul de alte mirodenii și, opțional, zahărul. Lasă mixul de ingrediente să fiarbă, timp de 5-6 min. Dacă ai adăugat zahăr, va fi nevoie să amesteci, din când în când, până acesta se va dizolva complet.
Oprește focul, apoi adaugă pliculețele de ceai. Acoperă cratița cu un capac și fierbe ingredientele la foc mic, pentru 10 min.
După ce scoți pliculețele de ceai din crăticioară, poți adăuga sucurile, din lămâie, portocală și ananas. Apoi, vei amesteca, pentru a le încorpora în compoziție.
Îți recomandăm să-l consumi cald.
Rețeta originală: https://balancingmotherhood.com/christmas-tea/
Sursa foto: https://www.freepik.com/
2. Cocktail citric, fără alcool, pentru petrecerile de iarnă
Ingrediente
89 ml suc din mere acidulat sau suc din mere natural, combinat cu apă minerală
37 ml sirop de ghimbir
30 ml suc din portocale natural
15 ml suc de lămâie
coajă de portocală netratată, la alegere
zahăr brut (pentru ornarea marginilor paharului)
Preparare
Pune zahărul brut într-un castron nu foarte adânc. Tapetează gura paharului cu zeama dintr-o felie de lămâie sau de portocală.
Scufundă gura paharului în zahărul brun. În pahar, pune gheață, apoi lasă-l deoparte.
Cu un dispozitiv de tăiat legume, taie o fâșie din coaja de portocală, urmând să o pui deoparte.
Într-un shaker, pune cuburile de gheață, siropul de ghimbir, sucul din portocale și pe cel de lămâie. Agită conținutul, apoi toarnă-l în paharul pentru mocktail.
Completează, după gust, cu sucul din mere acidulat.
Pentru un plus de aromă, stoarce coaja de portocală deasupra paharului, pentru a elibera puțin din uleiul pe care aceasta îl conține.
Mai poți orna paharul cu o fâșie din coaja de portocală sau o felie de măr.
Sursa foto și rețeta originală: https://mittengirl.com/sparkling-citrus-apple-mocktail/
3. Limonadă în ediția de iarnă: cu mandarine
Ingrediente
1 cană suc din lămâie natural
1 cană zahăr (cantitatea poate fi ajustată sau omisă, după gust)
1 cană
½ cană suc din mandarine, portocale sau clementine natural .
12 frunze de mentă
de completat cu apă, pentru diluarea amestecului
Preparare
Într-o crăticioară, pune sucul din lămâie, apa și zahărul. Amestecă ingredientele, apoi lasă compoziția să atingă punctul de fierbere.
Când punctul de fierbere a fost atins, poți lua amestecul de pe foc și lăsa să se răcorească puțin.
Apoi, toarnă compoziția într-un recipient închis ermetic și așteaptă până se va răci complet.
Între timp, poți zdrobi frunzele de mentă, folosind un mojar cu pistil.
Peste limonada obținută anterior, poți adăuga frunzele de mentă zdrobite, sucul din mandarine natural și apă, după gust.
Te poți bucura de limonadă ușor încălzită sau la temperatura camerei.
Sursa foto și rețeta originală: https://www.thekitchenmccabe.com/2015/02/16/winter-lemonade-mandarin-mint/