În fiecare an, 1 Martie este o zi specială pentru foarte multe comunități din spațiul balcanic. Și românii marchează începutul primăverii prin sărbătoarea Mărțișorului, moștenită din vremea strămoșilor romani. Conform tradiției, prima zi de primăvară presupune un schimb de urări optimiste, dar și de obiecte, numite mărțișoare, care simbolizează un sezon cald înfloritor și caracterizat de mult noroc (trifoi, potcoavă sau flori specifice anotimpului actual). Deși oferta este mereu vastă, variantele de mărțișoare handmade sau chiar mărțișoarele comestibile primesc destul de multe aprecieri în România.
Dacă și tu îți dorești să oferi un mărțișor delicios, dar care să pună în valoare sucul natural, îți prezentăm câteva idei de rețete care vor transforma o urare frumoasă într-una foarte gustoasă.
1. REDUCȚIE DE SUC NATURAL DIN MERE
Sursa foto: https://www.bakinglikeachef.com/
Chiar dacă titlul sună pretențios, rețeta pe care ți-o propunem aici ar putea funcționa ca umplutură pentru o mulțime de mărțișoare dulci: de la clătite, până la vafe, doar că fără zahăr adăugat.
Ingrediente
- 1 L suc din mere natural, fără zahăr adăugat
- scorțișoară proaspăt măcinată, după gust
Mod de preparare
Toarnă sucul natural din mere, proaspăt făcut în casă sau achiziționat în varianta presată la rece, într-o cratiță cu fundul solid. Lichidul va trebui să fiarbă la foc mare, timp de 45 min.
Amestecă frecvent, dar, după 25 min, asigură-te că nu se arde compoziția.
Continuă să gătești, până când preparatul capătă o consistență de sirop, iar cantitatea lui ajunge la ⅔ pahar sau 200 g.
Dacă dorești, încorporează în amestecul obținut puțină scorțișoară proaspăt măcinată.
La sfârșit, lasă compoziția să se răcească, după care o poți depozita la frigider, într-un borcan închis ermetic, timp de până la 5 zile.
2. MOJITO DE PERE FĂRĂ ALCOOL
Sursa foto: https://www.freepik.com/
La categoria ,,mărțișoare 2023” poți include și ceva bun de băut, fără să adaugi alcool sau zahăr.
Ingrediente
- ¼ pahar de busuioc proaspăt (frunze)
- ¼ pahar mentă proaspătă (frunze)
- ½ pahar suc natural din pere (fără zahăr adăugat)
- 500 ml apă minerală sau apă tonică
Mod de preparare
Într-un pahar sau un bol din sticlă, adaugă 3 linguri frunze de mentă, 3 linguri frunze de busuioc, peste care vei turna cantitatea de suc natural din pere.
Apoi, zdrobește ingredientele, până vei obține un amestec omogen, care va avea o aromă puternică de mentă și busuioc.
La final, poți adăuga apa minerală sau tonică, urmând să amesteci totul, până când cocktailul va fi gata de savurat.
3. ORANGE CURD (CREMĂ DE PORTOCALE) NATURAL
Sursa foto: https://www.freepik.com/
Curd este o cremă englezească, pe bază de citrice, faimoasă încă din anii 1800′. Chiar și acest preparat tradițional poate fi un mărțișor personalizat în bucătărie și, în același timp, o alegere excelentă când vine vorba de oferit mărțișoare pentru copii.
Ingrediente
- 1 cană suc natural din portocale
- 2 linguri coajă de portocală netratată
- 5 linguri unt moale
- ½ cană zahăr sau sirop de agave
- 2 gălbenușuri la temperatura camerei
- 2 ouă la temperatura camerei
- 1 praf de sare
- 1 lingură suc de lămâie
Mod de preparare
Pentru început, fierbe sucul natural din portocale, la foc mediu, până cantitatea de lichid se va reduce la jumătate.
Într-un bol din metal, amestecă untul cu zahărul, astfel încât cele două ingrediente să formeze o cremă. În mixul obținut, încorporează întâi gălbenușurile, apoi cele două ouă simple, amestecând cu un tel după fiecare dintre acestea.
Următorul pas va fi să încorporezi coaja de portocală și praful de sare, apoi vei adăuga treptat sucul din portocale și pe cel din lămâie, amestecând pentru a le include în compoziție.
Într-o cratiță, pune apă, suficient cât să poți fierbe amestecul la bain-marie. Așază bolul din metal deasupra cratiței și amestecă ingredientele continuu, astfel încât să te asiguri că nu se vor forma cocoloașe.
Gătește în continuare crema, pe foc, amestecând constant, timp de aproximativ 10 min, până se va îngroșa îndeajuns.
Pentru a verifica dacă ai obținut o cremă suficient de groasă, ar trebui să constați că aceasta acoperă complet spatele unei linguri. Preparatul se va îngroșa inclusiv cât îl vei lăsa să se răcească.
Când va fi gata, îl poți păstra la frigider, într-un borcan închis ermetic, pentru o perioadă de până la două săptămâni.
Referințe:
https://www.bakinglikeachef.com/apple-juice-reduction-recipe/
https://thedizzycook.com/pear-mojito-mocktail/
https://www.growforagecookferment.com/orange-curd/
Sucuri naturale recomandate:
https://www.profructta.ro/produs/suc-din-mere-1l/
https://www.profructta.ro/produs/suc-din-pere-500ml/
https://www.profructta.ro/produs/suc-din-portocale-500ml/