Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Ce băuturi naturale îți cresc toleranța la frig?

09 februarie 2023 Sănătate profructta

Este încă iarnă, dar, cu schimbările climatice din ultimii ani, nu mai poți știi sigur dacă, și mai ales când, vin ninsorile, viscolul sau vremea bună pentru schi. Cum trebuie să fii pregătit pentru orice situație, îți prezentăm o listă de băuturi naturale care îți pot crește rezistența la frig.

Dacă ai curiozitatea să citești mai departe acest articol, îți spunem ce avantaje îți oferă frigul, pentru menținerea sănătății, ce se poate întâmpla dacă te expui prea mult la temperaturi scăzute și care sunt acele băuturi naturale care te-ar putea face mai rezistent în confruntarea cu sezonul rece.

1. Frigul-beneficii pentru sănătate

Adesea, frigul înseamnă disconfort, însă există câteva aspecte care fac din această percepție de temperatură joasă un real avantaj pentru sănătate.

 • Poate ține sub control anumite alergii

Cum spuneam, pentru destul de multe persoane, frigul nu reprezintă ceva plăcut. Cu toate acestea, vremea rece poate fi o veste bună pentru oamenii care se confruntă cu diverse tipuri de alergii.

Așadar, două motive importante pentru care unii dintre noi abia așteaptă să se facă frig sunt că o astfel de condiție climatică omoară microbii, iar în sezonul rece nu are loc nici polenizarea, însemând mai puțină suferință pentru cei cărora polenul le provoacă alergie. Menționăm, totuși, că un factor la care poți fi alergic este chiar subiectul acestui articol, frigul, dar asta depinde foarte mult de cum sistemul tău imunitar răspunde la unii stimuli din mediul înconjurător.

 • Scade riscul de a dezvolta unele afecțiuni periculoase

Am putea foarte bine să spunem că iarna este anotimpul în care toată natura își face siesta.  În special pe vreme geroasă, probabilitatea să întâlnești insecte care transmit virusuri și boli grave rămâne destul de mică.

 • Poate fi benefic pentru rutina de alergat

Condițiile adecvate de iarnă invită la practicarea sporturilor de tip schi sau snowboarding,  însă ai putea să constați că și alergatul, în sezonul rece, are partea lui bună. Nu înseamnă că antrenamentul nu va fi ceva mai complicat decât de obicei, însă recuperarea după efortul fizic are toate șansele să decurgă mult mai ușor decât te-ai aștepta.

 • Poate ajuta în procesul de învățare

Deși pare contraintuitiv, temperaturile joase pot îmbunătăți anumite abilități ale creierului tău: capacitatea de a lua rapid decizii bune, memoria pe termen scurt, formarea de noi legături între neuroni. Toate acestea s-au dovedit utile în procesul de a învăța, atât în cazul adulților, cât și al copiilor.

2. Dezavantajele frigului pentru sănătate

 • Poate face imunitatea vulnerabilă

Un real motiv de bucurie este că frigul distruge microbii.  Deși asta ar trebui să fie avantajos pentru sistemul imunitar, există un risc de care ar fi bine să ții cont. Pe vreme rea, tindem să ne adăpostim în spații aglomerate:  mijloace de transport în comun, centre comerciale, cinematografe. Nu e o decizie complet greșită, dar trebuie menționat că asemenea situații te pot expune mai ușor la gripă, răceală sau alte probleme respiratorii: toate pot reprezenta obstacole greu de trecut pentru organismul tău, când vine vorba de răspunsul său imunitar. Pentru a rămâne în siguranță, evită deplasările inutile, respectă regulile de igienă a mâinilor și poartă inclusiv o mască de protecție.

 • Poate fi prea agresiv cu pielea

Timpul petrecut în aer rece poate să ducă inclusiv la deshidratarea organismului. Pentru piele, asta se traduce adesea printr-un aspect uscat. La interior, ar trebui să te asiguri că îi oferi corpului suficiente lichide sănătoase și alimente benefice, cu un aport semnificativ de apă.  Pe corp, față și mâini ar trebui să aplici cremele specifice fiecăreia dintre aceste zone, pentru a menține hidratarea intensă.

 • Poate conduce la dereglare termică în organism

Chiar dacă vrei să devii mai tolerant la frig, expunerea prea mare la temperaturi reci poate cauza inclusiv hipotermie, în mod evident, un caz de urgență medicală.

3. Ce băuturi naturale cresc rezistența la frig?

 • Apa

Nu putem sublinia suficient că apa este lichidul esențial pentru buna funcționare a organismului, în orice anotimp. E adevărat că, iarna, setea nu se instalează la fel de ușor ca în sezonul cald. Însă e important de notat că, acum, hidratarea incorectă poate cauza chiar scăderea severă a temperaturii corpului. Cel mai bine ar fi să păstrezi aproape o sticlă sau un pahar cu apă, la temperatura camerei, pentru a nu uita să rămâi hidratat, oricâte grade sunt afară.

 • Ceaiul de ghimbir

Dacă ești în căutarea unui sortiment de ceai potrivit pentru iarnă, poți opta pentru cel de ghimbir.  Un studiu în domeniul metabolismului a constatat că unul dintre beneficiile ghimbirului, ingredient folosit foarte mult în rețetele pentru ceai, este îmbunătățirea termogenezei – o etapă a procesului care ajută corpul să își găsească echilibrul intern, inclusiv când valorile temperaturilor din mediul extern fluctuează.

 • Sucul natural din mere

Mărul crud, cules direct din livadă, conține un aport important de fibre. Fibrele obținute natural din alimente se vor absorbi lent în organism, iar el va produce o cantitate semnificativă de căldură. Sub formă de suc natural, aportul său de fibre diferă, produsul are un conținut rezonabil de vitamina C- nutrient care susține imunitatea, dar crește și toleranța la frig.

 • Sucul natural din citrice

Frigul îți poate îngreuna circulația sângelui la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare. Pentru puțin ajutor, poți încerca anumite băuturi naturale din citrice.  Fructele din categoria citricelor au în componența lor hesperidină, un compus vegetal pe care studiile îl dovedesc benefic pentru fluxul sangvin din aceste zone. 

Dacă nu vrei un produs banal, îți recomandăm oranjada naturală, un mix nostalgic de portocale, mandarine și mere.

 

Sursa foto: Pixabay, Profructta

Referințe:

https://www.mpcp.com/articles/healthy-lifestyle/surprising-health-benefits-cold-weather/

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-does-cold-weather-affect-your-health

https://www.hvrxsolutions.com/nutritious-foods-keep-warm-cold-weather/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22538118/

https://nutritionfacts.org/2014/05/01/how-citrus-might-help-keep-your-hands-warm/

https://www.healthline.com/nutrition/healthiest-juice

https://isom.ca/wp-content/uploads/2020/01/JOM_1982_11_2_07_Vitamin_C_and_Tolerance_of_Heat_and_Cold_Human_Evidence.pdf

 

 

Articole recente