Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Conceptul de well being: între mit și realitate

05 noiembrie 2021 Sănătate profructta

De câte ori ai auzit în ultimii ani, pe rețelele sociale sau în diverse contexte sociale despre cât de important este un lifestyle sănătos care să conducă la well being și mindfulness?

În contextul globalizării și al împrumutului lingvistic, în special din spațiul american, ceea ce se întâmplă foarte frecvent este că uităm ce înseamnă cu adevărat aceste cuvinte și în ce măsură le aplicăm în viața noastră în mod real, nu doar de „amorul artei”, cum s-ar spune.

 

Pozitivitate toxică vs well being: Unde e limita?

Conceptul de well being nu e un lucru așa de complicat. În fapt, el presupune obținerea unei stări generale de bine, acumulată din mai multe aspecte ale vieții: alimentație, un loc de muncă productiv, un somn odihnitor, o viață de familie liniștită.

Până aici, e destul de simplu. În mare, putem destul de ușor să ajungem la un well being, însă întrebarea este dacă reușim să ne și menținem. În acest punct, poate interveni ceea ce se numește pozitivitate toxică, un fenomen care ne face să nu fim, de fapt, niciodată în totalitate mulțumiți cu ceea ce avem, pentru că mereu fericirea va fi plasată într-un loc ideal și greu de atins.

Sunt fericit/ă, dar vreau să fiu foarte fericit/ă. Sunt foarte fericit/ă? Vreau să fiu foarte, foarte fericit/ă. Și uite așa well being devine doar un concept intangibil, mereu departe, mereu în viitor, ceea ce conduce la instaurarea unei stări de nefericire prelungite, care ne depărtează de la a mai aprecia cu adevărat prezentul, micile fericiri și armonia.

Presiune socială și Social Media

Pozitivitatea toxică despre care vorbeam mai devreme poate fi declanșată și prin prisma imaginii idealizate asupra existenței, pe care o vedem în fiecare zi în Social Media, cu precădere pe Instagram. Influenceri care promovează perfecțiunea, viețile perfecte pe care de cele mai multe ori nu le putem avea ne fac să vrem să simulăm permanent starea de well being și să anihilăm alte emoții naturale, care apar în viața de zi cu zi.

Astfel, într-un peisaj unde toată lumea pare să fie bine, e ciudat ca fix noi să fim cei care se simt rău, ceea ce este deosebit de nociv, pentru că adâncește depresiile și dezechilibrele, îndepărtându-ne tot mai mult de imaginea reală asupra unei vieți autentice, cu bune și rele, cu emoții pozitive și negative.

Ideea generală? Hai să ne trăim fiecare zi cu bucurie și recunoștință și să acceptăm că uneori e necesar să experimentăm și frustrare, tristețe sau dezamăgire, într-un mod real.

 

Sursă foto: unsplash.com

Articole recente