Toamna și-a expus de mult oferta generoasă, când vine vorba de fructe. Pentru a nu irosi nici savoarea, nici aportul benefic al acestor alimente, vom face lista câtorva compuși vegetali prezenți în fructele sezonului de toamnă, alături de calitățile prin care îți pot susține sănătatea. Trebuie spus, totuși, că seria de efecte pozitive identificată aici încă nu reprezintă un consens al oamenilor de știință, iar astfel de particularități continuă să fie studiate la nivelul comunităților formate din specialiști în domeniul medical.
Prin urmare, pentru cele mai potrivite sfaturi pe care ar trebui urmate, pe tema alimentației de toamnă, îți recomandăm să apelezi la ajutorul medicilor avizați.
1. Cum ajută pectina organismul și ce fructe o conțin?
Pectina este un compus vegetal care are consistența unui jeleu. Acest aspect structural o face capabilă de a forma legături cu metalele grele acumulate în organism, contribuind la eliminarea lor pe cale naturală. Dar de cele mai numeroase beneficii ale pectinei are parte digestia, fiindcă substanța prezentă în plante poate mări volumul intestinal și încetini etapa de golire din procesul gastric, declanșând mai repede sațietatea. În aceeași măsură, poate întreține dinamica normală a intestinelor, prevenind mâncatul în exces și ținând greutatea corporală sub control.
Din varietatea de fructe ale toamnei, un conținut deloc superficial de pectină îl au prunele, strugurii, dar și merele.
2. De ce este important să consumi fructe care conțin quercitină?
Ca pigment vegetal, quercitina intră în categoria de antioxidanți a flavonoidelor. Datorită unei asemenea îmsușiri, este implicată în neutralizarea radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și îmbolnăvirea celulelor corpului. Fortificarea sistemului imunitar, creșterea nivelului de anduranță în antrenamentul fizic, reducerea inflamației din organism sunt câteva alte modalități prin care quercitina își poate demonstra aportul la o stare de sănătate bună.
Din coșul cu fructe de toamnă, quercitina se regăsește în componența merelor, perelor, dar și a tuturor tipurilor de fructe din pădure.
3. La ce este util resveratrolul din fructele de toamnă?
Un astfel de antioxidant este capabil să-ți protejeze celule împotriva efectelor negative ale stresului acumulat în organismul tău.
Are, de asemenea, un aport bun în funcționarea celulelor inimii. Poate conduce la scăderea nivelului de substanțe inflamatorii prezente în corp.
Iar activitatea antimicrobiană pe care o prezintă resveratrolul reiese din faptul că poate împiedica multiplicarea diverselor bacterii și fungi.
Dintre fructele disponibile în sezonul toamnei, strugurii sunt recunoscuți pentru resveratrolul pe care îl conțin. Însă de acest compus vegetal se bucură și afinele.
Evident, pentru a avea din plin aceste beneficii nutriționale, plus multe altele asemenea, va fi cel mai bine să consumi fructul crud. Dacă vei căuta să le obții dintr-un suc din fructe, va trebui să alegi unul 100% natural, deci fără zahăr adăugat.
Surse foto:
Referințe:
https://www.healthline.com/nutrition/pectin#nutrition-uses
https://www.livestrong.com/article/289067-list-of-foods-high-in-pectin/
https://www.healthline.com/nutrition/quercetin#what-it-is
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6164842/
https://www.health.harvard.edu/blog/diet-rich-resveratrol-offers-health-boost-201405157153