Când ne gândim că printre atâtea schimbări pe care le-a adus pandemia s-au strecurat și lucruri bune, observăm că ne-am apropiat sau am încercat să ne apropiem mai mult de gătitul acasă. De aceea vă spunem cum puteți folosi același ingredient – sucul natural din portocale – în rețete care se potrivesc fiecăruia dintre cele patru anotimpuri.
Cocktail tomnatic de morcovi, portocale și ghimbir
Toamna este anotimpul în care ne pregătim organismul pentru sezonul rece. Prezentul ne-a făcut să înțelegem că din combinația potrivită de ingrediente naturale putem ajuta organismul să dea un răspuns imunitar bun, savurând un cocktail nutritiv și delicios.
Ingrediente
- 1 cană morcovi tocați
- 1 – 2 căni suc din portocale
- 1 -2 lingurițe de ghimbir tocat
Mod de preparare
Curățați morcovii, pe care apoi îi veți tăia în bucăți mici. Decojiți și tăiați, în același fel, ghimbirul. Puneți deoparte sucul din portocale în cantitatea necesară. Folosiți un blender pentru a amesteca împreună morcovii și ghimbirul, dar fără a adăuga – momentan – apă. După îmbinarea celor două ingrediente, adăugați o cană de apă și amestecați din nou. Treceți acest amestec printr-o sită. La final, adăugați sucul din portocale, mixați bine toate ingredientele și transferați cocktailul sănătos în paharul preferat.
Sursa foto și rețeta originală: https://blogexplore.com/food/drinks-beverages/carrot-orange-juice-recipe/
Pere poșate în suc din portocale: desert franțuzesc de iarnă
Roadele toamnei îndulcesc zilele grele de iarnă, iar rafinamentul preparatelor franțuzești conferă un aer aparte serilor petrecute în confortul casei – motive numai bune de a invita la cină un desert special, din pere, în compania sucului din portocale.
Ingrediente
- 4 pere pe care toamna le-a copt suficient
- 1 stea de anason sau orice alt condiment preferat pentru deserturile de iarnă
- 50 g zahăr sau 50 ml sirop de agave
- 500 ml suc din portocale
- 2 lingurițe coajă de portocală (care se pot înlocui cu orice alt ingredient pentru aromatizare)
Mod de preparare
Turnați sucul din portocale într-un vas pentru fiert încăpător pentru 4 pere. Adăugați zahărul, coaja de portocală și steaua de anason. Dați în clocot și lăsați ingredientele să fiarbă la foc mic. Apoi curățați perele, păstrând cozile acestora, și transferați-le în recipientul cu suc din portocale. Lăsați-le să fiarbă 20 de minute, turnând frecvent suc din portocale, până când suprafața fructelor este îmbibată complet în lichid. La final, lăsați perele să se răcească în sucul din portocale și tranferați-le pe farfurii. Consumați desertul imediat ce ați terminat de gătit.
Rețeta originală: https://gourmand.viepratique.fr/recettes-par-produit/sucre/poires-pochees-lorange-25803.html#post-25803
Sursa foto: https://www.mygourmetconnection.com/orange-spiced-poached-pears/
Dressing cu portocală pentru salatele de primăvară
Primăvara natura se trezește la viață, la fel ca pofta noastră de sănătatea pe care ne-o dăruiesc legumele și verdețurile din acest anotimp însorit. După ce ați strâns beneficiile lor într-o salată consistentă, vă ajutăm să o îmbrăcați chic, într-un dressing răcoritor.
Ingrediente
- 1/3 pahar suc din portocale
- 2 lingurițe oțet obținut din vin alb
- 1/2 linguriță ulei de măsline
- 1/4 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru
Mod de preparare
Adăugați toate ingredientele, în cantitatea precizată, într-un borcan încăpător. Puneți capacul recipientului și agitați conținutul până obțineți amestec omogen. Depozitați dressing-ul rezultat la frigider, până la o săptămână, și veți pregăti cea mai fresh salată.
Sursa foto și rețeta originală: https://www.floridacitrus.org/oj/recipes/orange-salad-dressing/
Fusili cu creveți, suc din portocale și rucola – fel principal pentru veri mediteraneene
Cum portocalele sunt răsfățatele climatului Mediteranei, putem plănui ( măcar culinar) o călătorie care amintește de prânzul copios la malul mării, folosind câteva ingrediente faimoase din bucătăria mediteraneeană: paste, citrice, verdețuri și fructe de mare.
Ingrediente
Pentru paste
450 g de paste fusilli (standard sau din cereale integrale)
2 lingurițe ulei de măsline extra-virgin
2 cepe franțuzești (eșalot) tocate
1 cățel de usturoi mărunțit
450 g creveți curățați și decorticați
sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
2 linguri vin alb
Pentru vinegretă
1 linguriță coajă de lămâie
60 ml suc de lămâie (din aproximativ 1 lămâie)
60 ml ulei de măsline extra-virgin
sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
Pentru salată
250 ml suc din portocale
140 g rucola
140 g măsline verzi mari, fără sâmburi și tăiate jumătăți (aproximativ 15 măsline)
Mod de preparare
Paste
Fierbeți apă cu sare într-o cratiță încăpătoare, la foc mare. Adăugați pastele și gătiți-le până devin fragede, dar suficient de ferme pentru a le mânca. Din când în când, amestecați, timp de 8-10 minute. Scurgeți pastele, păstrând apoi aproximativ 125 ml din apa în care au fiert.
Creveți
Încălziți uleiul, la foc mediu spre mare, într-o tigaie pentru prăjit. Adăugați cepele franțuzești și usturoiul. Gătiți ingredientele până se călesc suficient, aproximativ 2 minute. Condimentați creveții cu sare și piper. Puneți în tigaie creveții, peste care turnați vinul alb. Căliți totul, pentru 2-3 minute, până când creveții capătă culoarea roz și sunt complet gătiți.
Vinegretă
Puneți sucul și coaja de lămâie într-un bol mai mic. Treptat, adăugați uleiul, amestecând constant, până obțineți o compoziție omogenă. Condimentați cu sare și piper, după gust.
Salată
Într-un bol încăpător, turnați sucul din portocale, adăugați frunzele de rucola și măslinele. Amestecați ușor, pentru a obține salata.
Platou final
Transferați pastele fierbinți și vinegreta în bolul cu salată și amestecați până când rucola, creveții și toate ingredientele se îmbină frumos și puteți spune în tihnă că la vita è bella.
Sursa foto și rețeta originală: https://foodnetwork.co.uk/recipes/fusilli-prawn-orange-and-rocket-summer/
În cazul în care nu aveți sau nu vă plac toate ingredientele acestor rețete, vă puteți folosi oricând creativitatea sau plasa o comandă online la restaurantul preferat. Poftă bună, indiferent de rețetă sau anotimp!
Sursă foto cover: unsplash.com