Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Rețete românești reinventate pentru luna decembrie

03 decembrie 2021 Rețete profructta

1 decembrie deschide în fiecare an o simfonie culinară, cel puțin în spațiul românesc. Începând cu ziua națională și continuând mai departe cu Moș Nicolae, Crăciun și Revelion, s-ar părea că în decembrie suntem aproape tot timpul la masă sau în jurul ei. 

Totuși, pentru că e necesar să fim ceva mai atenți la ce mâncăm în această perioadă, cum ar fi să păstrăm specificul acelorași mâncăruri tradiționale delicioase, dar să le facem mai puțin calorice și cu o notă premium adăugată?

Ne dorim să venim mereu cu alternative sănătoase la ceea ce consumăm, iar astăzi îți vom prezenta o serie de idei de rețete românești reinventate, pentru mese altfel de sărbători, unde baza rămâne aceeași, însă forma se schimbă, pentru ieșiri din rutină.

Sarmale fără orez, cu vită, bacon și salvie

Această versiune a celebrelor sarmale tradiționale nu doar că este mai sănătoasă, ci va aduce și un plus de noutate în universul culinar din preajma sărbătorilor. Eliminarea orezului înseamnă mai puțini carbohidrați, în completarea cărora vine frăgezimea cărnii de vită, condimentată cu salvie aromată. Mai mult decât atât, pentru a păstra bogăția gustului nelipsitelor sarmale, se poate adăuga, opțional, și bacon peste, în timpul fierberii, pentru extra savoare.

 

 

 

 

 

 

 

Cassoulet cu iahnie de fasole, rață și cârnăciori de Toulouse

Dacă iahnia simplă de fasole nu mai e așa atractivă, după atâția ani în care s-a tot aflat pe mesele noastre (în special de 1 decembrie), anul ăsta propunem o altă versiune a acestui preparat, de inspirație franțuzească. 

Cum ar fi ca ciolanul să fie înlocuit cu o pulpă de rață, iar ca aceasta să nu se simtă singură în farfurie să mai adăugăm și câțiva cârnăciori? Până la urmă, iahnia de fasole trebuie să aibă gust puternic și să fie bine condimentată, astfel încât, chiar și reinventată, să rămână în asociere cu sărbătoarea pe care o reprezintă.

Salată boeuf cu avocado și turmeric

Maioneză, maioneză și iar maioneză! Salata boeuf este și ea printre produsele vedetă ale sezonului de iarnă, însă uneori cade foarte greu, mai ales dacă are în componență de toate, plus un strat serios de maioneză… peste alt strat serios de maioneză. 

Însă, așa cum orice problemă are o soluție, la fel și salata boeuf poate avea alternative mai puțin calorice sau inserții de ingrediente neobișnuite, dar foarte sănătoase. De pildă, putem testa o variantă în care înlocuim una dintre legumele din salată cu avocado și adăugăm turmeric, pentru un gust oriental, puternic condimentat, cu iz de piper. De asemenea, există și varianta în care maioneza se prepară în stil vegan, fără ouă și cu lapte de soia.


Colțunași – ravioli umpluţi cu brânză

Celebrii colțunași românești au și ei nevoie de un rebranding, din când în când, nu-i așa? Documentând aceste tipuri de rețete reinventate cu specific românesc, am descoperit că există o variantă de colțunași propusă de chef Ana-Maria Gâscă, alături de multe alte preparate autohtone, așezate, însă, în forme de fine dining inedite. 

Cu nucşoară, fierţi, sotaţi şi caramelizaţi în tigaie, „acompaniaţi“ de un sos de ciocolată şi bezele sfărâmate (cităm din exprimarea Anei-Maria), noi colțunași for face senzație la orice masă de sărbători sau chiar la o cină cu familia, într-un weekend obișnuit.

Acestea sunt doar câteva idei de rețete pe care le putem prepara foarte ușor, cu doar puțină imaginație și un strop de creativitate. În bucătărie, sky is the limit, iar de sărbătorile ce stau să vină, câștigători vor fi cei care îndrăznesc să iasă din tipare!

 

Sursă foto:

unsplash.com

delicious.com.au

Articole recente