Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Ce poți învăța din trei modele culinare cu faimă pe Glob?

10 mai 2023 Rețete profructta

Fiecare city break sau mult așteptata vacanță de vară include planul de a testa rețete specifice destinației tale. Pentru mai multă inspirație și sănătate, urmează să descoperim împreună avantajele a trei bucătării de renume internațional.

1. Ce ai de câștigat din dieta mediteraneeană?

Sursa foto: https://unsplash.com/

Avantajul ieșirii la sau apropierii de Marea Mediterană se reflectă, inevitabil, și în bucătăria unor țări precum Grecia, Italia, Spania, Franța, Turcia, Syria, Libia, Iran, Egipt, Maroc și Tunisia.

De altfel, modelul culinar mediteraneean are o faimă perfect justificată, în foarte multe societăți din lume. Alimentele care îl compun sunt, în primul rând, variate, după cum prezintă lista de mai jos:

 • fructe, legume, leguminoase
 • cereale și preparate din acestea (orez, paste, produse de panificație)
 • pește, fructe de mare, carne de pui și de vită
 • semințe și nuci
 • produse obținute din lapte slab
 • sucuri naturale din fructe locale (citrice și fructe de pădure)
 • băuturi și deserturi cu zahăr (preparate rar și conform tradiției)

Meniul propus de bucătăria Mediteranei are opțiuni potrivite atât pentru persoanele a căror alimentație este omnivoră, cât și pentru cele care se hrănesc vegan, vegetarian sau se confruntă cu diverse intoleranțe. În general, specialiștii recomandă regimul mediteraneean pentru menținerea greutății corporale, dar acesta ocrotește sănătatea în sens holistic. Mediteraneenii își moștenesc tradiția gastronomică din familie, deci au o experiență vastă în alegerea ingredientelor și prepararea unor rețete de încredere. În ultimii ani, dieta mediteraneeană și-a dovedit eficiența clinică, în urma unor studii pe tema unui somn neîntrerupt și odihnitor, precum și a diminuării riscului de mortalitate din cauze cum sunt cancerul, bolile cardiovasculare, afecțiunile respiratorii.

2. Bucătăria japoneză: ce are special și cum te poate ajuta?

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/

Orice incursiune în spațiul asiatic oferă experiențe culinare de neuitat. Deși bucătăria lor ar putea părea prea sofisticată, japonezii au o filozofie gastronomică destul de simplă. Maniera de a găti a niponilor se axează pe alcătuirea unor porții mici, dar din alimente variate și de o savoare incontestabilă. Înainte de se a valorifica profilul nutrițional corespunzător ingredientelor unei rețete, acestea sunt tăiate atent, în bucăți potrivite, pentru a se putea fi digerate cât mai ușor. Similar celei mediteraneene, dieta japoneză pune accent pe hrana locală, de sezon și care nu aglomerează stomacul.  Beneficiile acestui stil de a mânca s-au observat inclusiv în cercetări recente. Un studiu care a examinat cât de predispusă este populația masculină adultă din Japonia la a dezvolta arteroscleroză ori afecțiuni ale inimii a ajuns la concluzia că stilul alimentar adoptat de participanți menține sub control anumiți factori de risc, precum colesterolul rău, nivelul trigliceridelor sau aportul de grăsimi dăunătoare. 

Pentru a fructifica avantajele dietei japoneze asupra sănătății, trebuie cunoscute ingredientele și principiile pe care aceasta se bazează:

 • modelul culinar japonez are influențe chinezești, americane și coreene
 • mâncarea poate fi crudă, murată sau gătită la abur
 •  niște alimente faimoase în spațiul cultural japonez sunt noodles (tăiței), orezul preparat la abur, tofu, legumele și fructele, ouăle, supa miso (preparată cu alge)
 • sucul natural de fructe se poate îmbina cu  sucul din legume verzi
 • locouitorii Japoniei își folosesc creativitatea și pentru a prepara mâncăruri tradiționale

3. Dieta nordică: de ce are succes?

 

Sursa foto: https://unsplash.com/

 

De foarte mulți ani, modelul cultural nordic este apreciat în întreaga lume. Automat, țări ca Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia sau Islanda au ajuns să ofere inspirație culinară pe tot Globul.

Spre deosebire de alte regimuri alimentare, cel al nordicilor nu vizează neapărat scăderea în greutate. Mai degrabă, scopul său este să mențină Planeta și locuitorii săi într-o stare de sănătate cât mai bună. Pentru asta, și-au creat o strategie culinară prin care urmăresc să evite folosirea aditivilor alimentari, să combată risipa de mâncare, să stea departe de ingredientele care produc inflamație în organism, să gătească mai mult acasă. În acest demers, nordicii mizează pe categorii de alimente:

 • fructe de pădure, legume, leguminoase, rădăcinoase, plante aromatice
 • cereale (orz, ovăz, secară)
 • pește provenit din lac și din mare (hering, păstrăv, cod)
 • carne de calitate superioară, dar consumată în cantități mici

Specialiștii în domeniul reabilitării cardiovasculare din țările nordice au remarcat faptul că regimul alimentar practicat aici are o contribuție semnificativă la prevenirea afecțiunilor inimii. Principalul motiv este că bucătăria din acest spațiu geografic promovează obținerea unui echilibru între fibrele alimentare, grăsimile benefice și conținutul de antioxidanți al rețetelor. 

 

Indiferent unde ți-ai propus să călătorești, îți dorim experiențe culinare benefice pentru trup și suflet!

 

Referințe

https://www.healthline.com/health-news/8-ways-the-mediterranean-diet-can-help-you-live-a-longer-and-healthier-life

https://foodinsight.org/what-is-the-mediterranean-diet/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35889954/

https://www.healthline.com/nutrition/japanese-diet#the-diet

https://www.tsunagujapan.com/wow_00610/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5392477/

https://mealplanpros.com/new-nordic-diet-meal-plan/

https://www.health.harvard.edu/blog/the-nordic-diet-healthy-fare-with-an-eco-friendly-bent-201511198673

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/nordic-diet

 

 

 

 

Articole recente