Primele săptămâni din actualul an școlar au trecut ca o frunză-n vânt. Partea bună este că educația se poate integra firesc și în zilele cu program lejer din viața copilului tău. De aceea, îți propunem câteva activități de toamnă în care merită să-i implici pe copii. Mai mult, vei afla și cum anume îi vor pregăti să trăiască armonios, în societatea de azi și în cea care îi așteaptă mâine.
1. Adunatul și sortatul frunzelor de toamnă: de ce sunt importante pentru copii?
Una dintre activitățile tomnatice care pun la treabă toată familia are beneficii deosebit de importante în pregătirea copilului pentru viața de adult.
Primul ar fi că antrenează abilități puse în pericol de lumea digitală: atenția voluntară, capacitatea de concentrare.
Cromatica diversă a frunzelor ajută copiii să își dezvolte simțul estetic. Iar faptul că pot identifica similarități și diferențe între frunze stimulează gândirea logică.
Sortarea frunzelor după anumite caracteristici îi face să alcătuiască mulțimi, să așeze crescător, descrescător sau aleatoriu elementele mulțimilor. Asemenea abilități sunt esențiale în matematică și restul științelor exacte.
Tot ocazii ca aceasta îi învață pe copii să perceapă și să gestioneze schimbările din mediul natural: modificarea prognozei meteo, îngălbenirea frunzelor cândva verzi.
2. De ce ar trebui să-i implici pe copii în culesul fructelor de toamnă?
Pe lângă a fi delicios și distractiv, ritualul culesului de fructe dezvoltă inteligența copiilor în foarte multe direcții.
Spre exemplu, nevoia de a inventaria fructele și de a le pune într-un grup îi va ajuta să exerseze număratul sau operațiile aritmetice de bază.
Pentru gândirea critică și înțelegerea în adâncime a fenomenelor lumii, vor vedea cum cresc fructele, de ce nu arată ca într-o reclamă și că este normal să aibă imperfecțiuni.
Dacă fructele vor deveni suc, juniorii vor sesiza diferențele majore dintre lichidul natural și opțiunile mai puțin sigure pentru consum.
Dincolo de mișcare în aer liber, participarea la culesul fructelor înseamnă, pentru copii, și un context favorabil interacțiunilor sociale sănătoase (dintre ei, dar și cu oamenii mari).
Astfel, vor învăța să își exprime clar ideile, nemulțumirile și curiozitățile. Vor fi nevoiți să dialogheze, pentru depășirea eventualelor dificultăți.
Vor putea să înțeleagă și să urmeze instrucțiuni specifice.
3. Povestea de seară: de ce este un ritual util în educația copiilor?
Când momentul poveștii de seară există în programul copiilor încă din primii lor ani de viață, aceștia fac achiziții deosebit de benefice, pentru prezent și viitor.
Fiecare poveste pe care o descoperă, împreună cu părinții, îi ajută să adauge cuvinte noi în vocabular, să foneze corect, să vorbească fluent limba maternă și, ulterior, limbile străine.
În scopul educației emoționale, ascultarea unor povești îi poate face pe copii să își înțeleagă trăirile din ziua respectivă.
De departe, cel mai frumos avantaj al acestui ritual e că poate sădi și menține plăcerea lecturii, pentru toată viața.
4. Ce alte activități din copilărie contează pentru un stil de viață echilibrat?
În completarea listei de mai sus, nu ar trebui să pierdem din vedere importanța pe care o au joaca în aer liber, sportul individual și în echipă, implicarea în treburile casei sau dansul.
Toate contribuie decisiv la sănătatea socio-emoțională și performanța academică a viitorilor maturi.
Îți dorim ca în fiecare anotimp să culegi roadele muncii de a-ți crește armonios copilul!
Referințe
https://seewhatgrows.org/educational-activities-kids-autumn-weekends/
https://blog.brookespublishing.com/10-fun-fall-activities-that-support-young-childrens-development/
https://connectchildcare.com/blog/easy-tips-for-fruit-picking-with-children/
https://theearlychildhooduniversity.com/5-wonderful-benefits-of-reading-bedtime-stories-to-kids/
Surse foto: Pixabay, Unsplash, Freepik