Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

NO SUGAR NOVEMBER. Ce ne provoacă să reducem zahărul din alimentație în era online?

11 noiembrie 2021 Sănătate profructta

De luni bune, cu teamă sau entuziasm, trăim deja momentul digital. Inevitabil, alimentația este un subiect mereu prezent în topul căutărilor online, capabil să declanșeze trend-uri de consum și un pretext de a lansa provocări cu impact pentru sănătatea oamenilor: ca NO SUGAR NOVEMBER. Cât de mult ne-ar ajuta să avem un noiembrie fără zahăr putem afla din rândurile de mai jos.

Sursa foto: unsplash.com

Ce înseamnă fenomenul și ce vrea de la noi?

NO SUGAR NOVEMBER presupune provocarea globală de a reduce zahărul din alimentația noastră de zi cu zi pe durata lunii noiembrie. Cei care acceptă să intre-n joc își doresc fie o schimbare durabilă, fie un detox înainte de Sărbători- paradisul dulciurilor. Pentru trișori, trebuie menționat că pedeapsa constă în cincizeci de burpees (flotări coreene).

Sursa foto: unsplash.com

Cum ne dăunează consumul excesiv de zahăr procesat?

Nu e prima oară când vezi lista asta de afecțiuni, dar am zis să recapitulăm cauzele care ne fac să înțelegem că zahărul nu aduce o viață tocmai dulce: obezitate, diabet, colesterol crescut, probleme cardiace sau chiar dentare.

Sursa foto: unsplash.com

Ce alimente pot fi de ajutor?

Pentru că adevăratele schimbări au loc atunci când transformăm cunoștințele în obiceiuri, ai aici o listă de alimente prietene cu o viață sugar free:

  • legume
  • fructe din categoria dulce-acrișor (ne bazăm în special pe cele de pădure)
  • surse de grăsimi bune: avocado, nuci, tofu
  • leguminoase: mazăre, linte, fasole
  • carbohidrați buni: orez brun, cartofi dulci, paste integrale.

Unde sunt răspunsul și motivația pentru a ne regândi relația cu zahărul?

Sursa foto: unsplash.com

Cum nu le știm noi pe toate, am întrebat cinci tineri adulți din România ce tip de informații îi determină să gândească în alți termeni relația lor cu zahărul. Articolele de specialitate, experiența apropiaților sau trend-urile din online pe tema aceasta?

Bianca ne-a mărturisit că, deși nu este pasionată de nutriție, crede în schimbările mici, dar sustenabile și compatibile cu stilul ei de viață. A renunțat de patru ani să consume sucuri acidulate, dar le înlocuiește cu sucuri naturale. Ține să impună limite în relația cu zahărul: evită să îl adauge în ceai sau cafea, încearcă să mănânce mai multe fructe decât dulciuri. A constatat că nici alternativele naturale de îndulcire a alimentelor, cum ar fi stevia, nu sunt soluția ideală, fiindcă o pot face să consume mai multe dulciuri decât și-ar dori. La toate aceste obiceiuri a ajuns învățând din experiența specialiștilor sau a oamenilor cărora le acordă încredere și care i-au oferit sfaturi demne de aplicat în viața de zi cu zi.

George a spus că principalul factor motivator într-o astfel de situație îl reprezintă experiența acelora dintre apropiații lui care se confruntă cu diabetul. Având drept argument sănătatea, nu obișnuiește să urmeze trend-uri online în privința consumului de zahăr, ci preferă să asculte cât mai multe recomandări ale specialiștilor.

Nina își reconsideră atitudinea față de zahăr citind articole științifice, dar învață și din experiența apropiaților care au diabet. Astfel, reușește să aibă o perspectivă echilibrată asupra lucrurilor și speră că va lua decizii cât mai bune pe termen lung.

Cezar conștientizează importanța acestui aspect al sănătății, dar dorește să se documenteze, în primul rând, din articole științifice, pentru a fi sigur că obține informații verificate, ia decizii cu adevărat benefice și are o abordare corectă.

Caterina ne-a relatat că își gestionează relația cu zahărul și restul alimentelor accesând mai multe tipuri de resurse. A început să se documenteze temeinic despre hrana sănătoasă și sustenabilă deschizând cărțile scrise de specialiști în domeniu. De aici a îmbrățișat și principiul celebrului autor Michael Pollan, formulat în cartea sa, Food Rules: ,,Nu mai cumpăra mâncare pe care bunica ta nu ar recunoaște-o drept hrană!”. Cu timpul, i-au fost de ajutor și materialele disponibile online: studii pe teme de nutriție, interviuri acordate de specialiști, pe care le-a vizionat pe Youtube.  A urmărit inclusiv reacțiile fizice pe care corpul ei le are la anumite alimente, situații din care a învățat să facă alegerea potrivită. Cel mai important, însă, a fost că a reușit să își analizeze unele prejudecăți despre sursele de zahăr. Astfel, a constatat că fructoza aduce fibre, antioxidanți și fitonutrienți, care o scapă de multe griji în privința ,,efectelor adverse ale zahărului”. Nu se teme nici de faptul că ar putea exagera la capitolul fructe, pentru că sunt bogate în fibre și apă, substanțe care ne ajută, de la sine, să spunem ,,Stop!” atunci când este cazul – ceea ce nu poate spune despre dulciuri precum napolitanele sau ciocolata.

Online sau offline, în trend sau nu chiar, îți dorim mult succes în călătoria către o alimentație sănătoasă!

Sursa foto cover: unsplash.com

 

Articole recente