La ultima întâlnire aici, ți-am prezentat noul nostru produs: oranjada 100% naturală. Ca ingrediente ale acestui sortiment, ale sucului natural, ale gamei de limonadă sau consumate ca atare, nu strică niciodată să ai mai multe informații despre fructele care îți plac.
În articolul de astăzi, citricele și mărul îți spun, pe limba lor, o serie de lucruri pe care, probabil, nu le-ai aflat despre ele până acum.
Sursa foto: Octavian Pavel
Sursa foto: unsplash.com
Originea portocalelor nu a fost încă foarte bine determinată istoric. Totuși, se crede că au început să fie cultivate în spațiul geografic dintre India și China, de aici primind și denumirea, mai mult sau mai puțin surprinzătoare, de ,,mere chinezești”. Cât despre cuvântul ,,portocală’’, el s-a format la intersecția dintre sanscritul naranga și termenul din limba Tamil, naru, care înseamnă ,,frumos mirositor’’. Un lucru cert despre portocale, nu?
Sursa foto: unsplash.com
În latină, acest fruct poartă numele de Citrus Tangerina, varianta sa englezească fiind, de asemenea, tangerine. La fel ca în cazul portocalei, explicația se găsește pe traseul inițial de călătorie al mandarinei, care trecea prin portul Tanger, din Maroc.
Sursa foto: unsplash.com
Dacă ai avea ocazia de a vorbi cu un locuitor al Angliei din secolul al-XVII-lea, ți-ar spune că mărul este folosit pentru a denumi orice rod al unui pom fructifer, exceptând fructele de pădure.
Dacă, însă, nu te pasionează domeniul lingvistic, te anunțăm că, examinând un fruct atât de comun, savantul Carl Wilhelm Scheele (1742-1786) a descoperit unul dintre cei mai importanți compuși organici ai lumii pe care o cunoaștem acum: acidul malic, substanță responsabilă pentru eliberarea energiei în organism.
Suporter al citricelor sau al merelor, nu uita să-ți alegi cu grijă produsul natural preferat!
Sursa foto cover: Octavian Pavel