Cum toamna este un anotimp foarte generos în a ne oferi fructe delicioase, îți propunem să le admiri și în câteva lucrări născute din talentul remarcabil al unor personalități pe care le-a dat pictura română.
1. Horea Paștina- Fructe la fereastră (2008)
Sursa foto: https://www.artnet.com/artists/horea-pastina/fructe-la-fereastr%C4%83-CFvt6P2cfAv8wYy6u8ZOWQ2
Pictura semnată Horea Paștina (n. 1946, Alba Iulia) are ca subiect fructele, dar acestea sunt reprezentate în acord cu perspectiva autorului său asupra artei.
Fiecare lucrare a pictorului și desenatorului român ia ființă în urma unei asceze, în accepția din limba greacă, aceea de ,,exercițiu”, pe care o are termenul ales.
Extinzând definiția procesului creativ pe care Paștina îl adoptă, chiar și în cazul unor fructe comune în peisajul românesc, se coagulează o serie de principii aplicabile atât în domeniul artei, cât și al vieții obișnuite. Câteva dintre acestea sunt instituirea relațiilor autentice între autor, lucrare și privitor, efortul continuu de a înțelege temeinic și a reda fidel realitatea, prin mijloacele gândirii și ale picturii, practicarea unei filosofii de lucru în care să prevaleze devotamentul spiritual, la care se adaugă obiectivul permanent de a obține stabilitatea.
2. Theodor Aman – Coș cu fructe (1889)
Sursa foto: https://www.wikiart.org/en/theodor-aman/fruit-basket
Theodor Aman (n. , Câmpulung Muscel– d. , București) poate fi cu ușurință considerat părintele picturii, dar și al vieții artistice moderne din România.
Ca pictor cu origini armene, macedonene și provenit dintr-o familie cu mare influență negustorească, Aman și-a folosit deosebitul talent pentru a realiza lucrări inspirate din viața aristocrației românești, dar și din traiectoria istorică a Țărilor Române. Exprimarea propriei viziuni asupra scenelor relevante pentru istoria culturală, socială și politică a României timpului său i-au oferit legitimitatea necesară unui fondator și lider al Școlii de Belle-Arte din București. Însă la plasarea țării noastre în direcția artei și culturii occidentale, din secolul al-XIX-lea până în prezent, au contribuit inclusiv elementele naturale de un realism luxuriant (cum sunt fructele din imagine), prin care Aman a îmbogățit pictura, în plan local și internațional.
3. Margarete Depner – Natură moartă cu ceainic
Etnic germană, Margarete Depner (născută Margarete Scherg; n. , Brașov, Austro-Ungaria – d. , Brașov, România) nu este renumită doar pentru picturile și sculpturile prin care a ajutat la dezvoltarea artei brașovene din epoca interbelică. În evoluția profesională pe care a avut-o, artista s-a aflat inclusiv la conducerea primei instituții românești specializate în sprijinul și ocrotirea copiilor care au rămas fără părinți. De asemenea, a contribuit la restaurarea unuia dintre cele mai importante obiective turistice din orașul Brașov: Biserica Neagră.
Reprezentantă de seamă a modernismului transilvan, Depner se bucură de un portofoliu artistic capabil să transmită atât sensibilitatea feminină, cât și precizia moștenită dintr-o familie cu pregătire în domeniul industrial.
Cum este și cazul acestui tablou, lucrările pictoriței îmbină cu succes realismul și utilitatea obiectelor din lumea materială cu emoția, libertatea de creație, avangarda unei persoane care a avut privilegiul de a studia arta în locuri ca Berlin, Budapesta și Munchen.
4. Elena Müller-Stăncescu (n.cca. 1900-d.1999): Coacăze și cireșe
Elena Müller-Stăncescu s-a concentrat pe a picta naturi statice inspirate din universul vegetal, într-o cromatică vibrantă și captând acuratețea fiecărui detaliu.
Deși subiectul acestei imagini amintește de zilele tihnite ale verii, coacăzele și cireșele prezente aici pot constitui veritabile provizii de toamnă.
Sperăm că, privind selecția unor astfel de picturi, te vei delecta și cu un suc natural Profructta.
Referințe
https://horeapastina.com/pictura/
https://historia.ro/sectiune/portret/theodor-aman-1831-1891-primul-artist-roman-635205.html
https://herart.ro/margarete-depner
https://www.observatorcultural.ro/articol/toata-arta-se-bazeaza-pe-aparenta/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Margarete_Depner
https://vatra-mcp.ro/artisti-si-patrimoniu/pictori-romani/bucuresti/elena-muller-stancescu-pictor/