Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Ce ar trebui să incluzi într-un meniu ,,cu protecție solară”?

01 august 2023 Sănătate profructta

 Luna iulie ne-a arătat deja, din plin, câtă nevoie avem de protecție solară. În fiecare zi din an, nu doar când decidem să ieșim la plajă. Pasul esențial este să verifici dacă ai ales cele mai potrivite cosmetice pentru tenul și corpul tău. Apoi, destule alimente și băuturi îți pot oferi un beneficiu similar. Dacă vrei să afli ce produse te pot apăra de agresivitatea soarelui, ne-am bucura să parcurgi articolul până la final.

1. Morcovul este recunoscut pentru efectul său anti-UV

Morcovul este o legumă faimoasă pentru aportul ei de betacaroten. O asemenea substanță se comportă ca un protector natural împotriva radiațiilor solare nocive. Mai mult, dacă îl vei consuma într-o cantitate stabilită corect, sub îndrumarea unui medic, betacarotenul obținut din alimentație îți poate face organismul mai puțin vulnerabil în situația expunerii la soare. De departe, cel mai interesant avantaj este că poți adăuga morcov în toate rețetele de la masă: aperitiv, fel principal și chiar desert.

2. Salata și verdețurile previn leziunile solare

În timpul verii, salata și alte verdețuri nu oferă doar hidratare și revigorare. Produsele din această categorie conțin zeaxantină și luteină. Ambii compuși ocrotesc pielea atât împotriva ridurilor, cât și a leziunilor pe care i le pot provoca razele puternice ale soarelui.

3. Grepfrutul este un fruct cu proprietăți anti-UV

Din categoria citricelor, grepfrutul prezintă capacități de apărare a organismului împotriva razelor ultraviolete. Un factor datorită căruia fructul și sucul pot lupta în acest scop este abundența lor de vitamina C- substanță care ajută pielea să nu sufere prea mult în urma interacțiunii cu soarele puternic. Tocmai fiindcă este un citric,  grepfrutul va trebui consumat respectând indicațiile medicale. În caz contrar, produsul riscă să interacționeze nefericit cu lumina solară intensă, provocând afecțiuni complexe și deloc dorite ale pielii.

4. Peștele poate fi inclus într-un meniu cu protecție solară

Deși mai sunt de întreprins cercetări, peștele poate constitui felul principal dintr-un meniu care are ca scop protecția solară. Principalul său beneficiu în acest sens îl reprezintă acizii grași esențiali, pe care organismul tău nu îi poate produce de unul singur. Datorită lor, pielea își va menține hidratarea și elasticitatea- parametrii pe care intensitatea prea mare a UV îi poate influența negativ.

5. Ceaiul verde poate funcționa ca o ,,umbrelă solară” pentru organism

Dacă ți-ai propus să consumi ceai în sezonul estival, poți opta pentru ceaiul verde, preparat inclusiv în varianta rece. Alegerea acestei băuturi naturale stimulează producția de colagen- proteină structurală a pielii – pe care expunerea îndelungată la soare o poate inhiba. Mai mult, datorită cantității de antioxidanți din ceaiul verde, fermitatea și integritatea pielii nu vor fi puse în pericol.

6. Ciocolata neagră te poate feri de efectele mai puțin dulci ale soarelui

La capitolul deserturi de vară, dar și cu proprietăți împotriva  radiațiilor UV, ciocolata neagră primește, categoric, un loc bun la masă. Nu mulți oameni cunosc efectul fotoprotector pe care îl are acest tip de ciocolată. Pe lângă a-i conferi pielii mulți antioxidanți, care îi mențin sănătatea, ciocolata neagră este recunoscută și pentru faptul că previne înroșirea pielii, reacție apărută frecvent după zilele de plajă. Ca totul să funcționeze, va fi nevoie de o ciocolată care să nu conțină zahăr sau lapte.

Sperăm că te vei bucura în siguranță de soarele verii și că vei cere sfatul unui medic dermatolog, pentru îndrumare suplimentară.

 

Surse foto: https://pixabay.com/ro/ , arhiva Profructta, https://www.freepik.com/https://unsplash.com/

 

Referințe:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-reverse-sun-damage-skin-protection

https://www.medicalnewstoday.com/articles/280882#nutrition

https://www.sciencenews.org/blog/food-for-thought/chocolate-sunscreen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211715622001473

 

 

 

 

 

 

Articole recente