Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Ce fructe îți susțin prioritățile de self-care?

05 februarie 2024 Sănătate profructta

Odată marcat începutul unui an, cu toții ne promitem să punem pe primul loc îngrijirea de sine. În lumea de astăzi, conceptul poartă denumirea internațională de self-care și este abordat holistic.

Mai exact, acesta întrunește practicile din viața cotidiană prin care cineva își întreține sănătatea fizică, își construiește fericirea sau își găsește echilibrul emoțional.

Contrar prejudecățiilor, nu ar trebui să-ți creezi o rutină de self-care doar pentru revenirea dintr-o situație turbulentă, ci, mai ales, pentru a lucra la starea ta de bine tot timpul anului.

Scopul cel mai important este ca setul de activități să fie simplu de practicat, de menținut și benefic pentru condiția fizică, progresul intelectual și armonia psihică.

În acest demers, ne-am gândit să-ți facem câteva recomdări de fructe care îți pot susține dezvoltarea în fiecare dintre direcțiile de mai sus.

1. Ce fructe pot contribui la o piele sănătoasă?

Dacă ți-ai propus să faci alegeri alimentare al căror rezultat este și o piele sănătoasă, iată către ce te poți orienta la categoria fructelor.

Grepfrutul este un citric sărac în calorii, dar care conține apă din abundență. Asta înseamnă că are un aport semnificativ în hidratarea naturală a pielii.

Cantitatea mare de vitamina C din acest fruct stimulează producția de colagen, proteină care poate favoriza vindecarea leziunilor cutanate.

Același aliment poate juca un rol important în prevenirea și depășirea unor situații dificile din viața pielii tale: hiperpigmentarea (melanină secretată excesiv, care poate cauza apariția diverselor pete, pe pielea din una sau mai multe zone ale corpului), scăderea elasticității pielii sau pierderea texturii uniforme a tenului.

De asemenea proprietăți, vei avea șansa să beneficiezi și dacă vei consuma suc din grepfrut, dar produsul trebuie să fie 100% natural.

Mărul este remarcabil pentru sănătatea întregului organism.

Vestea și mai bună este că fructul are în componența sa o serie de substanțe-cheie, în călătoria către o piele radiantă.

Pielea strălucitoare este, în primul rând, capabilă să rețină un nivel rezonabil de apă. Vitamina E din măr este adesea responsabilă de câtă hidratare primește pielea ta.

În combaterea aspectului tern, tot mărul oferă pielii acid malic și glicolic, care o ajută să își facă stocuri noi de celule.

Dacă trăiești într-un mediu poluat, ar trebui să ai încredere în fenolii și flavonoidele pe care ți le oferă un măr.

Ambii compuși vegetali pot lupta împotriva urmărilor negative pe care un astfel de context le are pentru pielea ta.

Din când în când, un suc din mere nu va pune în pericol sănătatea pielii. Esențial este să alegi unul natural, deci fără zahăr procesat și alte ,,artificii” dăunătoare.

Roșiile au un profil botanic datorită căruia se califică drept fructe. Însă conținutul redus de zaharuri le-a plasat în categoria legumelor.

Oriunde te-ai situa în această dezbatere, te poți baza pe roșii, dacă îți dorești o piele bine protejată.

Vitamina C și carotenoidele roșiilor pot feri celulele de a îmbătrâni prematur.

Sunt indicate mai ales în sezonul de plajă, pentru că ocrotesc pielea împotriva agresiunii ultravioletelor.

2. Ce fructe ar trebui să consumi, din grijă pentru creier?

Dacă o mare parte din timpul tău este dedicată studiului și găsești împlinire în activitatea intelectuală, există fructe din care creierul tău va obține beneficii deosebite.

Fructele de pădure (afinele, coacăzele, murele, zmeura, aronia ) au dimensiuni reduse, dar avantaje mari pentru sănătatea ta, mai cu seamă în plan neurologic.

Alimente ca acestea au faimă datorită cantității generoase de antocianine pe care o conțin.

Efectul antioxidant al unor asemenea substanțe nutritive favorizează înnoirea celulelor nervoase, ușurează circulația sângelui către creier, ajungând să influențeze pozitiv procese precum memorarea, învățarea și atenția.

Citricele au proprietăți neuroprotectoare, însemnând că pot ocroti creierul de anumite leziuni, care îi pot afecta funcționarea normală.

De pildă, tiamina pe care o conțin este o substanță benefică pentru întreținerea memoriei. În caz că te gândești că ar fi bine să bei un suc din citrice, atunci când iei o pauză de la studiu, îți recomandăm să alegi unul fără adaos de zahăr.

Fructele nucifere (nuci, alune, migdale, caju etc) sunt o sursă benefică de grăsimi și proteine, dacă le consumi moderat.

Când ai ca obiectiv studiul, ele pot fi gustări menite să-ți crească viteza de reacție, nivelul de procesare a informațiilor transmise oral sau în scris și capacitatea de a face față multor ore de solicitare intelectuală.

3. Cu ajutorul căror fructe poți avea o condiție fizică mai bună?

O nouă abordare a grijii față de sine înseamnă, aproape automat, și a acorda mai multă atenție antrenamentului fizic.

În atenuarea eventualelor dureri musculare, contribuția sucului natural din mere și vișine nu este deloc neglijabilă.

Prin urmare, și performanța fizică devine mai ușor de obținut, dacă tonusul muscular este unul cât se poate de bun.

Dar cum rezultatele adecvate nu vor apărea în absența unui somn odihnitor, același sortiment este posibil să ajute și în reglarea naturală a melatoninei- fapt benefic pentru vindecarea insomniilor și creșterea calității orelor de odihnă.

Indiferent cum vei alege să-ți construiești ritualul de self-care, important va fi să nu-ți lipsească blândețea, răbdarea și înțelegerea.

Referințe:

https://www.healthline.com/nutrition/10-tart-cherry-juice-benefits#TOC_TITLE_HDR_2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28696985/

https://www.healthline.com/nutrition/brain-food-for-studying#1.-Berries

https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit#10.-Grapefruit-has-benefits-for-skin

https://www.healthline.com/nutrition/12-foods-for-healthy-skin#10.-Dark-chocolate

 

Surse foto: https://pixabay.com/ro/  https://unsplash.com/  https://www.canva.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole recente