Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

Sucul de portocale – beneficii și contraindicații mai puțin știute

15 noiembrie 2022 Sănătate profructta

Sucul de portocale se găsește pe mesele multor oameni care își savurează micul dejun. La o primă vedere, motivul este simplu: are un gust plăcut (dulce, dar nu prea dulce) și este, practic, un fruct sub formă lichidă, o sursă revigorantă de energie și un bonus de sănătate la început de zi. Dar este sucul de portocale atât de sănătos pe cât cred toți cei care își pun câte un pahar pe masă, pentru a-și începe bine ziua?

Pe scurt, da – sucul de portocale are numeroase beneficii, și nu doar pentru imunitate (grație vitaminei C). Există niște aspecte pozitive, la care puține persoane se gândesc când vine vorba de portocale și de sucul lor, iar și mai puțini oameni știu că există și contraindicații. 

Despre beneficii, proprietăți, componență, efecte negative, utilizări și multe, multe alte informații este scris în restul articolului, începând chiar cu principalele motive pentru care un pahar de suc natural de portocale este atât de bun pentru tine.

 

 

1. Sucul de portocale – beneficii

alt=" Sucul-de-portocale-–-beneficii.jpg

Este important de notat că, deși poate contribui la o stare generală mai bună, sucul de portocale nu este un remediu natural. Prin componentele și nutrienții săi, alături de un stil de viață echilibrat și alte forme externe de ajutor, el poate avea o contribuție mică la îmbunătățirea anumitor aspecte ale sănătății.

Ajută sistemul imunitar

Probabil că aceasta este cea mai cunoscută abilitate a portocalelor. Citricele, în general, ( aici sunt incluse și lămâi, mandarine, clementine, limete etc.) sunt bogate în vitamina C, prima linie de luptă a sistemului imunitar împotriva diverselor virusuri și bacterii. O singură porție de suc de portocale conferă dublul dozei zilnice recomandate de vitamina C, dacă produsul este 100% natural, așa că nici vorbă de suplimente.

Este un antioxidant natural

Antioxidanții sunt cruciali pentru o viață sănătoasă, având un rol foarte important în prevenirea unor afecțiuni cronice precum diabetul, probleme cu inima sau chiar cancerul.  Sucul de portocale este un antioxidant natural, ca și alte ingrediente din natură, precum fructele de pădure sau diverse tipuri de ceai. Un studiu din 2008 a arătat că vitamina C joacă un rol fundamental în prevenirea cancerului la stomac sau plămâni.

Poate îmbunătăți sistemul cardiovascular

Pe lângă binecunoscuta vitamină C, portocalele sunt fructe care conțin și vitamina B9, precum și acid folic. Cele două substanțe ajută organismul să producă globule roșii, iar în plus contribuie la o bună circulație a sângelui, dar și la purificarea acestuia.

Poate proteja rinichii

Portocalele conțin și mult calciu, printre altele, un nutrient foarte important pentru prevenirea unor probleme precum pietrele la rinichi. Cum această afecțiune se dezvoltă tocmai din cauza unor carențe de calciu și alte substanțe importante, consumul adecvat de suc de portocale natural și bogat în nutrienți poate menține sănătatea rinichilor.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Portocalele conțin fibre, care sunt foarte importante pentru o digestie sănătoasă, fiind absorbite de țesutul stomacului. Pe lângă acest fapt, sucul de portocale te poate ajuta să îi oferi organismului tău și un aport bun de lichide.

2. Sucul de portocale natural vs alte tipuri de suc din magazine

Trebuie luat în considerare și faptul că nu orice suc de portocale îți va aduce beneficii. Foarte multe dintre sucurile comercializate sunt reconstituite din concentrat și au atât de multe adaosuri, încât ajung să-ți facă mai mult rău decât bine.

Când ești tentat să cumperi orice fel de suc de fructe din magazin, ar trebui să te gândești dacă producătorul său chiar pune calitatea pe primul loc sau vrea doar să pună cât mai multe produse pe raft. Pentru că fabricarea unui suc de portocale 100% natural necesită grijă, atenție și timp, ar fi bine să observi dacă, pentru obținerea sucului tău preferat, respectivii producători folosesc portocale integral sau recurg la pachete cu arome de portocală amestecate cu apă. Nu mai vorbim și de coloranții artificiali adăugați pentru a face culoarea băuturii și mai atractivă.

Drept urmare, pentru a te bucura de beneficiile sucului de portocale, mereu trebuie să te orientezi către băuturile complet naturale, stoarse acasă sau cumpărate de la branduri cărora le pasă de calitatea din sticlă.

3. Caloriile sucului de portocale: produsul poate ajuta la slăbit?

Sucul de portocale este o alternativă adoptată de multe persoane care doresc să slăbească, dar nu pot trăi numai cu apă, mai ales dacă s-au obișnuit să consume multe băuturi carbogazoase. Dar cât de benefic este el în timpul unei diete?

O sticlă de 250 ml de suc de portocale natural conține în jur de 107.5 kcal  și, cel mai important, zero grăsimi dăunătoare pentru organism. Raportul caloric este mai mare decât în cazul unei portocale întregi, la fel și cantitatea de zahăr. Un singur pahar de suc de portocale natural este infinit mai benefic decât alte băuturi carbogazoase sau alte sucuri de fructe din comerț, care pot fi și dăunătoare. Deci, dacă înlocuiești astfel de produse cu sucul de portocale, vei avea doar de câștigat din punctul de vedere al siluetei.

Însă, experții atrag atenția asupra faptului că există și niște părți negative. Sucul de portocale își pierde din minerale și fibre atunci când este stors și procesat, iar fibrele sunt foarte importante pentru metabolism și ajută la pierderea în greutate. Mai mult, un pahar de suc de portocale este, totuși, destul de bogat în calorii, dacă ne gândim la faptul că nu este sățios. Practic, există riscul să nu te simți atât de sătul și să mănânci mai mult mai târziu.

4. Ce conține sucul de portocale: nutrienți și vitamine

Am vorbit despre nutrienții și vitaminele care se regăsesc în sucul de portocale, dar care sunt aceștia, de fapt? Ei bine, într-o sticlă standard, de 250 ml, găsim, în medie, următorii componenți:

  •  107,5 kcal
  • Proteine: 2,1 g;
  • Carbohidrați: 22,75 g;
  • Grăsimi: 0.475 g;
  • Zaharuri: 22, 75g;
  • Vitamina C: între 34 mg si 40 mg la 100 ml

 

Astfel, sucul de portocale este o sursă considerabilă de vitamina C , având conținut zero de grăsimi.

5. Contraindicații suc de portocale

Oricât de multe beneficii are, sucul de portocale se plasează sub umbrela unei importante reguli: cea a consumului cu moderație. Atunci când este consumat în cantități prea mari, poate ajunge să aibă chiar efecte negative.

Sucul de portocale poate duce la îngrășare

Cum a fost menționat și anterior, sucul de portocale este bogat în calorii, dacă punem acest coeficient în balanță cu sațietatea pe care o oferă organismului tău Realitatea este că, în timpul unei diete, este mai indicat să renunțăm la această băutură, pentru alt aliment natural care poate să îți diminueze senzația de foame. Cu cât crește cantitatea de suc, cu atât crește și numărul de calorii care, la final de zi, nu țin de foame stomacului.

Sucul de portocale poate duce la diabet

Chiar dacă sucurile naturale din fructe sunt alternative mult mai bune la dulciurile și soft drinks-urile din comerț, tot vorbim despre o cantitate suficient de ridicată de zahăr. Zahărul, chiar și cel pe care fructele îl conțin în mod natural, poate provoca daune organismului, dacă este consumat în exces. Un studiu a demonstrat faptul că persoanele care riscă să dezvolte diabet de tip II sunt în pericol, indiferent dacă beau sucuri obținute artificial sau sucuri naturale de fructe.

Sucul de portocale poate provoca probleme digestive

Paradoxal, sucul de portocale consumat cu moderație poate ajuta stomacul, însă prea mult poate avea fix efectul opus. Acest lucru este mai ales valabil dacă doza zilnică este ridicată brusc, fenomen atribuit cantității de fibre regăsită în portocale. Copiii sunt și mai sensibili și pot dezvolta probleme digestive dacă depășesc pragul de 150 ml de suc de portocale pe zi, bineînțeles, adaptat în funcție de vârsta și nevoile individuale, din alimentația fiecărui copil.

Sucul de portocale poate păta dinții

Portocalele, precum lămâile, grepfrutul, mandarinele și orice alt tip de citrice, au un nivel ridicat de aciditate. Alimentele foarte acide, consumate în exces, pot ajunge să erodeze enamelul, stratul protector al dinților. Astfel, poți ajunge să nu mai ai un zâmbet alb ca perla, riscând chiar chiar să crești expunerea dinților în fața diverselor afecțiuni.

6. Proprietățile sucului de portocale: cum ajută organismul?

Sucul de portocale poate ajuta, în mod individual, anumite părți ale corpului sau aspecte legate de sănătatea lor.

Proprietăți pentru creier

Odată cu îmbătrânirea, funcțiile corpului încetinesc gradual, inclusiv abilitățile creierului. Cum conține numeroși nutrienți benefici organismului, sucul de portocale poate ajuta la buna funcționare a proceselor cognitive, până la o vârstă mai înaintată, contribuind la îmbunătățirea concentrării și memoriei, printre altele.

Proprietăți pentru inimă

În urma unor teste clinice, s-a observat o reducere a riscului de boli cardiovasculare la persoanele care au consumat în mod regulat suc de portocale. Acest lucru se crede că este datorat abilității acestei băuturi de a regla colesterolul și tensiunea arterială ridicată, ambii fiind factori care pun o persoană în fața riscului de a dezvolta boli de inimă. Însă, concluziile nu sunt în totalitate clare, fiind nevoie de mai multe cercetări, pentru a contura o legătură directă între consumul de suc de portocale și avantajele acestuia pentru sănătatea cardiovasculară.

7. Beneficiile sucului de portocale pentru păr și piele

Sucul de portocale este un element care poate contribui, integrat într-un stil de viață sănătos, la bunăstarea organismului. Însă, beneficiile sale nu se rezumă numai la ce poate face pentru interiorul corpului, ci și pentru exteriorul său. Femeile cunosc deja ce fel de proprietăți minunate are, fiind folosit în industria cosmetică, de decenii bune, datorită efectelor sale benefice asupra pielii și părului.

Curăță pielea

Portocalele conțin vitamina C și E, ambele fiind extrem de puternice în lupta cu diverse afecțiuni ale tenului. În zilele noastre, există seruri speciale cu vitamina C care au explodat în popularitate, odată cu descoperirea efectelor pozitive pentru îngrijirea pielii: iluminează tenul, reduc hiperpigmentarea și contribuie la regenerarea celulelor distruse de expunerea la soare. Chiar dacă terapiile cosmetice sunt foarte importante și utile, tenul tău va reflecta mereu cât de bine îl hrănești și hidratezi din interior.

Reduce ridurile

Bogat în antioxidanți și acizi citrici, sucul de portocale are efecte benefice asupra îmbătrânirii pielii, încetinind procesul prin abilitatea sa de a detoxifia și de a purifica. Pentru a vedea rezultate și mai bine, este indicată prepararea unui cocktail citric:  din portocale, limete, lămâi, grepfrut etc.

Reduce căderea părului

O doză zilnică de caroten și antioxidanți contribuie la consolidarea rădăcinii părului și sporirea rezistenței sale. Nutrienții din sucul de portocale ajută și la regenerarea celulelor din foliculi, iar proprietățile acestui produs, pentru aspectul sănătos al părului, pot fi amplificate, atunci când este amestecat cu uleiuri esențiale sau obținut din portocală dulce.

Face părul strălucitor

Desigur, sucul de portocale poate fi folosit și extern, nu doar intern. Amestecat cu puțină miere și folosit pentru masarea scalpului, poate curăța celulele moarte, spori regenerarea celulelor din firul de păr și preveni apariția mătreții. 

8. Interacțiunea sucului de portocale cu medicamente

Sucul de portocale are, așadar, efecte benefice asupra organismului, atunci când este consumat cu moderație. Însă, trebuie luat în considerare și faptul că există persoane care se află sub diverse tratamente. Poate afecta această simplă băutură din fructe eficacitatea medicamentelor?

Studiile încă nu sunt foarte concludente din acest punct de vedere, însă există, într-adevăr, o bănuială că sucurile de fructe, în special citrice, pot cauza interferențe. Principalul „vinovat” este grepfrutul, fiind observat că persoanele care consumau suc de grepfrut, în timp ce făceau tratament cu lovastatină (o substanță menită să scadă colesterolul) au avut parte de niște efecte adverse. Sucul de portocale, aparent ,a redus absorbția orală a alendronatului, un component utilizat în tratarea osteoporozei.

Cum nu există concluzii clare și e foarte posibil să fie vorba despre situații izolate, sucul de portocale rămâne, în mare parte, un produs sigur de pus pe masă, chiar și atunci când este consumat în timpul unor tratamente.

9. Cum poate fi utilizat sucul de portocale?

Sucul de portocale este cel mai bun când este natural și consumat într-un pahar, fie de sine stătător, fie alături de o masă delicioasă. Însă, există și alte metode de a te bucura de beneficiile și de gustul său, unele la care probabil că nici nu te-ai gândit!

  • Utilizat la gătit. Este o metodă eficientă de a integra sucul de portocale în dieta ta, în cantități mai reduse, prin combinarea sa cu alte ingrediente și mâncăruri. Cel mai simplu este să îl utilizezi ca dressing pentru salate, ca ingredient al aluaturilor pentru prăjituri sau ca ingredient al sosurilor pentru preparatele din carne.

 

  • Transformat în cuburi de gheață. Toarnă sucul într-o tavă pentru gheață și pune-o la congelator. Cuburile formate pot apoi fi folosite pentru smoothie-uri, pentru a bea un suc de portocale puțin mai rece (fără a fi diluat de apă)  sau chiar în băuturi alcoolice precum sangria.

 

  • Utilizat în deserturile rapide. În unele compoziții de tort sau prăjitură, poți adăuga suc de portocale în loc de apă. Te vei bucura de un desert cu un gust revigorant!

 

Pe lângă aceste utilizări, bineînțeles, sucul de portocale poate fi folosit și în combinație cu diverse ingrediente, pentru a crea măști de păr sau de față ori chiar un balsam de buze homemade.

 

Așadar, nu mai încape loc de îndoială: sucul de portocale poate aduce beneficii pentru organism, dar și pentru aspectul tău fizic. Consumat cu moderație, este un antioxidant și o sursă puternică de vitamina C – nutrient care va contribui la fortificarea sistemului imunitar. Bucură-te de paharul tău în timp ce-ți menții un stil de viață echilibrat, pentru a vedea efecte reale!

 

Sursa foto: pixabay.com

Referințe:

 

 

 

 

 

 

Articole recente