Incertitudinea este cuvântul de ordine al acestor timpuri. Dintre toate planurile de pe listă, vacanțele fie stau în cumpănă, fie sunt așteptate cu nerăbdare. Orice s-ar întâmpla, avem pentru voi oferta specială de călătorie în jurul lumii, cu sucuri și limonade naturale, produse în România. Vă trebuie doar puțin curaj de intrat în bucătărie și veți împacheta rețeta care v-ar putea duce în următoarea vacanță petrecută fără prea multe griji, ca-n vremurile bune. Pentru că, după cum știți, bucătăria deschide o lume întreagă de miresme, peripeții, povești și conversații cu poftă.
Sos cubanez Mojo
Nu e cântăreț de muzică trap, dar ,,molho” reprezintă cuvântul portughez pentru ,,sos”, de unde și numele primei rețete din călătoria noastră. Greu de spus cine a venit primul cu denumirea asta, însă mulți dintre cei care au ocupat inițial Insulele Canare, locul de naștere al sosului Mojo, erau portughezi care proveneau de pe teritoriul Insulei Madeira. De-a lungul anilor, am putea spune că sosul ăsta s-a întins bine mai pe tot Globul, reușind să pună în legătură culinară trei continente: ardeii iuți din America de Sud s-au aliat cu pimentonul și uleiul de măsline ale țării europene Spania, iar cuminul li s-a alăturat tocmai din Africa de Nord. Un itinerar frumos, nu-i așa?
Ingrediente
- 1 lingură usturoi mărunțit (aproximativ 4 căței)
- 1/4 cană suc natural din portocale
- 1/4 cană ulei de măsline
- 1/4 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de oregano
- un strop de piper
Mod de preparare
Amestecați toate ingredientele într-un bol mic. Depozitați amestecul obținut la frigider, pentru cel puțin 2h sau peste noapte.
Sursa foto și rețeta originală: https://stovetopdiplomat.com/2019/01/07/cuban-mojo/
Texas Grapefruit Mocktail
Texasul este un stat american recunoscut pentru cocktailurile curajoase, adesea pe bază de whisky. Varianta pe care v-o propunem acum nu e chiar desprinsă dintr-un film Western, dar acest non-alcoolic vă va face, spre exemplu, să participați liniștit la petrecerile copiilor sau să vă gândiți la o alegere bună pentru băuturile-aperitiv din timpul zilelor toride ale verii care urmează.
Ingrediente
- 4 pahare de limonadă naturală
- 2 pahare suc natural din grepfrut
- ¼ cană de zahăr / sirop de agave
- 3 căni de apă minerală
- un grepfrut tăiat felii, semilună
- frunze de mentă
Mod de preparare
Amestecați limonada, sucul din grepfrut și apa minerală, într-o carafă, până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Dacă este necesar, completați cu apă minerală. Apoi amestecați totul pentru 30 sec. Turnați mix-ul în pahare în care se află cuburi de gheață. Așezați deasupra feliile de grepfrut și frunzele de mentă. Asta, da, viață de cowboy în 2021.
Sursa foto și rețeta originală: https://www.centsablemomma.com/texas-grapefruit-mocktail/
Biscuiți vegani ANZAC
Oricine ar fi comandantul în bucătărie, se vor purta lupte grele pentru acești biscuiți delicioși. Australienii biscuiți ANZAC s-au înrolat în istorie în 1915, la înființarea Australian and New Zealand Army Corps. Pe atunci, astfel de biscuiți se obțineau din ingrediente ușor de păstrat în dulapul din bucătărie și ajungeau în pachetele destinate soldaților care luptau în Primul Război Mondial. Din rețeta originală lipseau ouăle, iar aluatul era legat cu ajutorul siropului. În afară de a fi un desert lejer, gustarea aceasta trebuia să ofere sprijin moral. Ce ziceți, varianta vegană îndeplinește condițiile de înrolare în armata rețetelor voastre vitejești?
Ingrediente
1 cană lapte de migdale
1 cană fulgi de ovăz
1 cană nucă de cocos tăiată fâșii
1/2 cană zahăr brun / sirop de agave
1 linguriță scorțișoară
1/4 cană ulei de cocos
2 linguri suc natural din mere
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
1 lingură apă
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180ºC. Întindeți un strat de hârtie de copt pe o tavă.
În vasul pentru mixer, adăugați laptele de migdale, nuca de cocos, zahărul brun, scorțișoara și fulgii de ovăz. Amestecați bine.
Într-o tigaie separată, adăugați uleiul de cocos și sucul natural din mere. Amestecați cele două ingrediente la foc mic.
Îmbinați bicarbonatul de sodiu și apa, urmând să le turnați peste amestecul de uleiuri. Adăugați compoziția spumoasă peste amestecul de ingrediente uscate, până acestea se întrepătrund foarte bine. Dacă mix-ul rezultat e prea sfărâmicios, adăugați puțină apă. Cu mâinile umezite, modelați mingiuțe din aluatul obținut. Apoi, aplatizați ferm, cu ambele mâini. Lipiți biscuiții formați astfel de hârtia de copt din tavă.
Coaceți biscuiții pentru 15-20 minute, verificând să nu se ardă sau să nu devină prea tari.
Sursa foto și rețeta originală: https://naturalnewagemum.com/really-healthy-anzac-biccies/
Salată de varză în stil chinezesc
De la creatorii preparatelor lejere, aspectuoase, care ne hrănesc sănătos, vă prezentăm o salată deloc banală, din ingrediente simple. Chineza nu se învață tocmai ușor, dar salata asta se poate condimenta și personaliza după bunul plac. Se spune că ar fi venit din nordul Chinei, dar a reușit rapid să cucerească bucătăria globală. Pe locuri, fiți gata, pregătiți ustensilele pentru salată!
Ingrediente
- 6 mandarine / clementine, întregi sau sub formă de suc natural
- 2 linguri oțet obținut din orez
- 2 linguri sos de soia (cu aport redus de sodiu)
- 1 lingură de tahini
- 2 linguri zahăr candel / sirop de agave
- 2 lingurițe de ghimbir proaspăt răzuit
- ½ linguriță pastă asiatică de chili (sambal oelek)
- 2 căni varză roșie, tocată fâșii
- 2 căni kale, tocat fâșii
- 2 căni suc proaspăt din morcovi
- 2 căni ardei roșu dulce, tăiat fâșii, ca pentru servire
- ½ cană arahide prăjite, tocate mărunt
Mod de preparare
Într-un castron separat, puneți două linguri de suc natural din mandarine. Într-un recipient mai mare, special pentru salată, amestecați împreună, cu ajutorul unui tel, următoarele ingrediente: cantitatea de suc rezervată anterior, oțetul, sosul de soia, pasta tahini, zahărul, ghimbirul, pasta de chili. Apoi adăugați feliile de mandarină, fâșiile de varză, kale, morcovi, ardei și arahidele, alături de cepele verzi, și amestecați pentru încorporarea tuturor ingredientelor salatei. La final, ornați folosind restul din cantitatea de arahide. Sperăm că veți savura cu spor preparatul răcoritor!
Sursa foto și rețeta originală: https://www.forksoverknives.com/recipes/vegan-salads-sides/chinese-cabbage-salad/
Supă de morcovi marocană
Momentan, cea mai sigură și rapidă cale de a ajunge într-o piață de condimente marocană stă doar în câteva linguri de supă. Cine a spus că mâncarea sănătoasă nu poate fi nemaipomenit de aromată, mai ales când aromele acestea aparțin în totalitate naturii?
Ingrediente
- 2 linguri ulei
- 2 cepe eșalot mari sau o ceapă tocată
- 2 linguri de ghimbir tocat mărunt
- 4 căței de usturoi mărunțiți
- aproximativ 500 g morcovi tăiați rondele de 1,27 cm
- 225 g cartofi tăiați în bucăți mari
- 1 măr tăiat în bucăți mari
- 2 căni zeamă de la supa de pui / de legume
- 2 căni apă
- 1 cutie lapte de cocos
- 1 pahar suc natural din portocale
- 1 linguriță sare
- 1 lingură zahăr / sirop de arțar sau de agave
- 1 linguriță scorțișoară
- 1 linguriță cumin
- 1/2 linguriță boia, pentru gust
Mod de preparare
Încălziți uleiul într-o cratiță mare. Adăugați ceapa și căliți-o, la foc mediu spre mare, până se va înmuia și va căpăta o nuanță aurie, timp de 3-4 min. Dați focul spre mediu, urmând să adăugați ghimbirul și usturoiul. Gătiți totul pentru încă 2 min, până veți avea un amestec auriu și aromat. Adăugați morcovii, cartofii, bucățile de măr, zeama de la supa de pui / de legume și apa. Dați în clocot, aduceți focul la mic și fierbeți ingredientele sub capac, timp de 15 minute sau până când morcovii devin suficient de subțiri.
Lăsați preparatul obținut să se răcească, apoi pasați treptat, folosind un blender, până compoziția devine foarte, foarte fină și o puteți transfera înapoi în cratiță. Adăugați sucul din portocale, laptele de cocos, mirodeniile și amestecați până la îmbinarea tuturor ingredientelor, cât timp le veți reîncălzi la foc mic.
Gustați supa, verificând dacă mai are nevoie de sare, boia sau timp de fierbere. După așa o supă, sunteți liber să călătoriți cu nările răsfățate pe meleagurile Orientului.
Sursa foto și rețeta originală: Feasting at home
Blintz Souffle european cu sos de afine
Direct din rețetarul comunității evreiești, Blintz-ul a pătruns repede în meniurile din SUA și Europa. Povestea a început de la un simplu aluat de clătite, dar s-a adaptat pe parcurs fiecărui spațiu cultural în care s-au menținut tradiția și cultura evreiască. Îl găsiți în paginile cărților de bucate sau în city break-urile care vor urma prin Europa Centrală.
Ingrediente
Pentru aluat
- ¼ pachet de unt moale
- ⅓ cană de zahăr / sirop de agave
- 6 ouă
- 1½ cană de smântână
- ½ cană suc natural din portocale
- 1 cană de făină
- 2 lingurițe praf de copt
Pentru umplutură
- 230 g cremă de brânză
- aproximativ 250 g brânză cottage (bulgărași)
- 2 gălbenușuri
- 1 lingură zahăr / sirop de agave
- 1 lingură esență de vanilie (opțional)
Pentru decor
sirop sau gem de afine (alternativ, gem din mix de fructe de pădure)
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați cu unt un recipient pentru copt cu dimensiunile de 33 x 23 x 5 cm; lăsați-l deoparte.
Într-un robot de bucătărie sau cu ajutorul unui blender, amestecați untul pe care nu l-ați folosit, zahărul, ouăle, smântâna, sucul din portocale, făina și praful de copt până se vor îmbina în totalitate. Turnați jumătate din compoziția rezultată în vasul pentru copt pregătit în etapa anterioară.
Într-un robot de bucătărie, preparați umplutura pentru blintz. Puneți laolaltă crema de brânză, brânza cottage, gălbenușurile, zahărul și esența de vanilie. Mixați totul până veți obține o compoziție cremoasă. Adăugați umplutura peste conținutul din vasul pentru copt folosind o lingură. Distribuiți umplutura în mod egal, cu ajutorul unui cuțit.Turnați cealaltă jumătate din compoziția pentru copt deasupra stratului de umplutură. Depozițați rezultatul la frigider timp de mai multe ore sau peste noapte.
Înainte de coacere, depozitați acest sufleu la temperatura camerei. Coaceți preparatul neacoperit, pentru 50-60 min, până devine pufos și auriu. Consumați sufleul imediat, alături de smântână, cu sirop de afine sau gem din fructe de pădure.
Sursa foto și rețeta originală: https://whatagirleats.com/blintz-souffle-blueberry-sauce/
Sursa foto cover: unsplash.com
Bon voyage printre gusturi și texturi deosebite!