Livrăm personal și gratuit în București și Ilfov
Comanda minimă 100 lei

office@profructta.ro (+4) 0748 555 444

O afacere de bun gust: cum incearcă un inginer și un pasionat de astrologie să-i facă pe români să renunțe la chimicale

03 iunie 2019 Presa profructta

Link catre articol – www.newmoney.ro

Ce se poate intampla atunci cand se intalnesc un inginer si un pasionat de astrologie? Va raspundem noi: invata din mers secretele unui business despre care spun ca nu l-ar mai incepe a doua oara de la zero.
Prin anii ’90, orice suc frumos colorat si dulce la gust se vindea bine. Era sete mare. Satui de Cico, Brifcor si sirop concentrat cu sifon, romanii voiau sa incerce si altceva. Orice. Piata era invadata de bauturi contrafacute si mai putin de bran¬duri cunoscute. In timp insa, gusturile s-au schimbat.

Pe o piata a bauturilor racoritoare dominata de multinationale, romanul statistic bea anual circa 150 de litri de sucuri, arata datele INS pe anul trecut. Odata cu evolutia pietei, dar si a gusturilor romanilor, din marea industrie a bauturilor nealcoolice au inceput sa iasa la suprafata si micii producatori de sucuri naturale. Dar cine sunt cei care fac sucuri naturale intr-o mare de racoritoare?

In urma cu sase ani, in timp ce era in vacanta la Paris, Marius Macarescu a baut la hotel sucuri naturale. I-au placut atat de mult, incat a decis sa faca propriile racoritoare. Evident, naturale. Intre intentie si Premium Fruct, detinatorul brandului Profructta, avea sa stea o investitie de 600.000 de euro, pentru ca, in 2014, la Campulung Muscel, sa produca primele sale sucuri naturale din mere.

Absolvent de inginerie metalurgica, Macarescu intra atunci intr-o zona pe care nu o cunostea bine si intr-un business despre care citea doar in carti. “Nu am gasit consultanti in acest domeniu si am facut de toate. Am fost directori, stivuitoristi, macaragii si soferi profesionisti”, marturiseste Macarescu. Si cum afacerea avea nevoie de un management, in 2016 a decis ca e momentul sa-si angajeze si un director general.
Alegerea sa avea sa fie o absolventa de ASE pasionata de astrologie, Andreea Mureseanu.

O piata in formare. Potrivit datelor Asociatiei Europene a Producatorilor de Sucuri de Fructe, un roman consuma anual cel mult 2,91 de litri de sucuri naturale din fructe si nectaruri, in timp ce in Germania consumul este de 29,4 litri per capita, in Malta 28 de litri, in Olanda de 25,9 litri, iar in Cipru si Austria, de 24 de litri de persoana. Consumul de sucuri naturale din aceste state, mai arata studiul asociatiei europene, a crescut in urma intrarii pe piata a mai multor jucatori mici, care proceseaza racoritoarele din fructe, nu din concentrate.

Articole recente