Ultimul an ne-a pus pe toți în fața unui inamic comun. Fără să ne dăm seama, am ajuns actorii unui exercițiu de solidaritate fără precedent, dar și „victimele” unui context care ne-a ținut departe de cei dragi, de destinațiile care stăteau așezate pe bucket list sau de ieșirile la terasă, ca în vremurile bune.
Paradoxal, pandemia ne-a adus, însă, mai aproape de noi înșine, dar cu ce preț?
Despre emoții negative și cum ne-a afectat, de fapt, statul acasă?
În ciuda ocaziei aparent perfecte de a mai petrece timp cu propria persoană se pare că la nivel general, această apropiere de sine a venit cu multe provocări.
Fie că au ieșit la suprafață probleme nerezolvate, fie că stresul și singurătatea ne-au copleșit, este evident că sănătatea mintală a avut de suferit considerabil în ultimul an.
Ah, da! Nu o spunem ca pe o părere, ci uitându-ne la surse precum Organizația Mondială a Sănătății, care în aprilie 2020 a publicat în acest sens un ghid ilustrat, accesibil aici: Doing What Matters in Times of Stress.
Acesta oferă pe larg exemple practice și tehnici pentru gestionarea stresului.
Și în România stresul și anxietatea au cunoscut creșteri îngrijorătoare în ultimele luni, astfel că 50% dintre români s-au confruntat cu stări de oboseală și lipsă de energie, în timp ce 41% au menționat că anxietatea le-a dat bătăi de cap.
Dincolo de cifre, totuși, specialiștii vin și cu soluții, iar nouă ne place să punem punctul pe ele.
Cum conservăm sănătatea mintală în aceste vremuri?
Ca să mai lărgim puțin orizontul de cunoaștere, ne-am inspirat și noi din câteva articole de peste hotare, de unde am aflat tips&tricks relevante.
Și pentru că suntem adepții teoriei „practice what you preach”, noi le-am început deja, ca să nu fim doar sfătuitori, ci și buni practicieni. 🙂
Stai cu tine chiar dacă asta pare dificil – privește din alt unghi distanțarea!
Da, e cazul să mai citești încă o dată despre cum poți transforma plictiseala într-un timp petrecut în mod util, pentru a dezvolta obiceiuri sănătoase.
Dacă deja ai citit toată biblioteca, ai învățat o limbă străină și te-ai apucat de pictură, treci la nivelul următor. Partea bună este că acum poți ieși liniștit din casă – cu măsurile de protecție aplicate, desigur – și poți apela cu încredere la prieteni care să te asculte sau chiar la sfatul unui psihoterapeut. Nu am citit în horoscop, dar poate e momentul să analizezi puțin ce impact a avut izolarea asupra ta. S-ar putea să te fi schimbat în bine toate momentele în care te-ai privit în oglindă de 3-4 ori pe zi.
Nu face ca lupul! Construiește-ți năravuri noi și bune!
Știi deja că mâncatul pe bază de stres, ronțăitul nociv pe canapeaua din sufragerie sau statul în pat nu duc nicăieri, dacă sunt practicate în exces. Noi te încurajăm să fii autentic și să îți construiești propriile obiceiuri sănătoase, fără presiunea de a te duce la sală sau a medita 8 ore pe zi. Efectele pandemiei se vor resimți și în continuare, așa că doar tu le poți găsi nașul în activități recreative personale, potrivite stilului tău.
Iată câteva idei:
- Începe un sport nou, care îți eliberează tensiunea din minte și corp!
- Creează un playlist anti-stres de ascultat la duș!
- Fă cel puțin o plimbare scurtă pe zi prin oraș sau mergi pe jos cele 2-3 stații de autobuz!
- Ascultă-ți 10 minute pe zi gândurile și scrie pe hârtie idei random care îți vin!
Încarcă-te de vitamine din fructe!
O parte foarte importantă din acest proces al luptei împotriva stresului care afectează sănătatea mintală este și alimentația. Dacă mesele sunt vesele, și organismul va zâmbi!
Iar dacă nu știai, sucurile naturale pot contribui și ele la sănătatea creierului și la echilibrul minții sau chiar combaterea depresiei – pe de o parte pentru că sunt făcute din fructe care au vitamine, pe de altă parte pentru că pot avea antioxidanți, acid folic și vitamina C care cresc starea de bine și lasă dopamina să zburde, prin cap până în picioare.
De exemplu, sucurile noastre din citrice (portocală, mandarină) și limonadele aromate îți pot fi partenere de sănătate, care nu te lasă la greu.
What’s next?
Nu contează ordinea în care începi acești pași sau dacă mai ai tu și alții pe care noi nu îi știm. Și da, în fiecare zi corpul tău acumulează, acumulează și iar acumulează, însă este important să ai tu grijă ca la finalul zilei acesta să nu fie ca o bară de loading 99% stres, ci 101% stare de bine, cu tine și în afara ta.
Sursa foto: unsplash.com