Ai crescut știind că mărul este fructul-vedetă al toamnei. Ce, probabil, încă nu ai aflat este legătura dintre luna octombrie și acest minunat rod natural. Pe scurt, luna în curs celebrează importanța de a consuma mărul crud, munca oamenilor care îl cultivă și culeg. Dar să nu-i uităm pe aceia care îl includ în alimente și băuturi care susțin sănătatea și economia, mai ales la nivelul comerțului local!
Mai departe, în articol, vei citi despre frumusețea și originea conceptului. Desigur, vei mai descoperi cum poți marca momentul și beneficiile prin care te poate surprinde un măr!
1. Mărul: beneficii deosebite
Conținutul semnificativ de pectină
Mărul are un aport mai bun de pectină decât al altor fructe.
Pe durata digestiei, acest compus vegetal capătă o consistență de jeleu.
Atuul menționat îi permite să se lege de metalele grele din organism, conducând la detoxifierea naturală.
Dacă vei alege să consumi un suc din mere natural, fără zahăr procesat și alți aditivi, vei beneficia de pectină, în cantități rezonabile.
De asemenea, pectina are efect detoxifiant și când vine vorba de curățarea plămânilor.
Ajutorul pentru curățarea ficatului
Tot pectina din măr favorizează curățarea ficatului, în mod natural.
pH-ul mărului îl face mai puțin acid, comparativ cu alte categorii de fructe. Deci, ficatul se va putea elibera de toxine, pe cale naturală.
Facilitarea absorției în organism a unor nutrimente importante
Acidul malic, prezent natural într-un măr, contribuie la absorția în organism a multor substanțe nutritive.
În plus, concluziile unor cercetări științifice asupra sucului natural din mere, derulate în perioada 2013-2016, au fost că persoanele care au consumat produsul în ritm moderat au înregistrat scoruri mai bune la evaluarea unor aspecte relevante pentru starea sănătății fiecăreia: aportul vitaminelor C și D din organism, absorția de calciu, magneziu, potasiu, nivelul general de energie.
Contribuția mărului în procesul de hidratare
Cum bine știi, apa este soluția optimă pentru hidratarea corpului. Vestea bună este că poți acoperi o cincime din necesarul zilnic de apă consumând ceaiuri, supe sau suc natural.
Atât mărul simplu, cât și sucul natural din acest fruct poate fi util în recuperarea pierderilor de apă din organism.
Însă o bună hidratare asigură lubrifierea articulațiilor, păstrarea unui aspect uniform al tenului sau o comunicare interneuronală corectă- lucruri pe care sezonul rece le poate afecta destul de ușor.
2. Cum a devenit octombrie Luna Mărului, în SUA?
Povestea a început în 1904, doar cu o săptămână dedicată mărului. Ulterior, din 1973, până în prezent, mărul a ajuns să fie sărbătorit pe toată durata lunii octombrie.
Motivul inițial a fost recolta generoasă de mere înregistrată pe teritoriul Statelor Unite, pentru care trebuia încurajat consumul acestor fructe de toamnă.
Cu timpul, oamenii locului au constatat că mărul se află în multe contexte culturale, pe care poporul american le asociază cu toamna: începutul unui nou an școlar și academic (mărul fiind un simbol al cunoașterii), sărbătoarea de Halloween sau Ziua Recunoștinței.
În prezent, luna mărului are în program activități care încurajează cultivarea, culesul și consumul acestui rod sănătos al naturii, în rândul tuturor segmentelor de populație (copii, adolescenți, adulți și seniori).
3. Cum poți sărbători frumos luna mărului?
Chiar dacă nu locuiești în SUA, există multiple activități interesante, prin care, dacă dorești, poți celebra luna mărului.
De pildă, poți participa la culesul de mere, din grădina casei sau dintr-o livadă locală, implicând toți membrii familiei: de la mic la mare.
Tot în familie, vă puteți distra preparând rețete pe bază de măr. Ai recomandarea noastră aici: https://www.profructta.ro/3-gustari-simple-de-toamna-care-contin-suc-din-mere-natural/
În funcție de vârstă și preocupări, le poți prezenta copiilor o poveste/un material științific din care pot învăța mai mult despre importanța merelor în alimentația lor de zi cu zi.
Fie că alegi să dedici luna octombrie mărului, fie că nu, sperăm să mănânci mere suficient de bune, astfel încât să ,,țină doctorul departe”. 🙂
Surse foto:
arhiva Profructta
isabella-fischer-9_5z24t0DFA-unsplash
josh-hild-HjxgkynaP_Y-unsplash
Referințe:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8879758/
https://nationaltoday.com/national-apple-month/
https://www.saberhealth.com/news/blog/apple-juice-benefits
https://www.halecosmeceuticals.com/blog/liver-and-skin-health/
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/apples/
https://www.healthline.com/nutrition/apple-juice-benefits#TOC_TITLE_HDR_4
https://www.healthline.com/nutrition/apple-pectin#10.-Easy-to-add-to-your-diet
https://www.youtube.com/watch?v=9iMGFqMmUFs